Aktualno OG sada Ogulin

Zanimljive i poučne radionice o medijskoj pismenosti

U sklopu projekta centar za razvoj civilnog društva, održane su zanimljive i vrlo poučne radionice o medijskoj pismenosti, koje održava sveučilišni prof. Ivan Tanta.
U uvodnom dijelu osvrnuo se na međugeneracijske razlike i odnose u obitelji, posebno među starijim članovima, koji imaju specifične potrebe i stavove. Naglasio je veliku važnost obitelji i način ponašanja prema starijoj  populaciji, jer je obitelj njima primarni izvor socijalne podrške. Napomenuo je, među ostalim, da bračni odnosi predstavljaju ključnu podršku u životu većine starijih obitelji, ali se osvrnuo i na ulogu susjeda kojima se stari mogu obratiti u slučaju potrebe.
Radionica je nastavljena osvrtom na konkretne slučajeve, pri čemu su sudionici, polaznici radionice, mogli iznositi vlastita iskustva i predlagati načine rješavanja određenih pitanja “usamljene gomile”, ali i naučiti na koji način putem medija informirati slušatelje, gledatelje ili čitatelje o ovim problemima.
Nakon rasprave o tome tko teže podnosi udovištvo, bilo je riječi o tome kako ekonomija utječe na starost, ali i o nizu drugih zanimljivih tema. Primjerice, iz konkretnih slučajeva, koji su prikazani u video prilozima, moglo se doznati i na koji način mediji rade pogrešne stvari u izvještavanju, posebno kad su u pitanju maloljetnici. Dotaknuto je i niz zakonskih odredbi koje se bave ovim pitanjima, te kaznama koje prijete medijima koji ih se ne pridržavaju.
Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.