Aktualno Županija

Što sve neće smisliti bivši bankari da im suđenje ode u zastaru? Okrivljeni Danko Seiter pobjegao iz sudnice usred suđenja – uhitili ga i sad je u zatvoru

Suđenje za troje bivših čelnih ljudi Karlovačke banke Miju Bursića, Sandu Cvitešić i Danka Seitera te gospodarstvenika Zdravka Pašalića kojemu su, kako tvrdi tužiteljstvo, neopravdano otpisali 13,4 milijuna kuna kredita, sapunica je koja traje 21 godinu i devet mjeseci, a na posljednjem ročištu dobila je i elemente drame – bijeg iz sudnice i uhićenje jednog od okrivljenika, piše Jutarnji.hr.

Jutarnji podsjeća da je u sudskom postupku koji traje nestvarnih 21 godinu okrivljenicima eskiviranje sudskih rasprava već sasvim normalan obrazac ponašanja, a sada je dignuto očito na novu razinu. Jedan od okrivljenika, Danko Seiter usred rasprave se digao i jednostavno išetao iz sudnice.Elma Kaleb Mamić im je svima presudila u odsustvu osam dana prije zastare 2019., samo da bi im se zastarni rok produljio za još dvije godine. No, predmet sada opet curi u zastaru, a da bi to izbjegao, novi sudac Leon Kovačić okrivljenoga Seitera dao je uhititi i odredio mu istražni zatvor.

Na posljednju raspravu, naime, piše Jutarnji, okrivljenici Bursić i Cvitešić nisu došli, prvookrivljeni se pravdao da je u samoizolaciji, a drugookrivljena da je pozitivna na koronavirus. Sudac Kovačić, suprotno očekivanjima Danka Seitera, inače bivšeg odvjetnika, da će doći do nove odgode, razdvojio je rasprave, tako da bi se Bursiću i Cvitešić odvojio postupak i sudilo im se zasebno, a ovaj Seiteru i Pašaliću samo je nastavljen istoga dana. Ispitivanjem vještakinje Marte Anđel završio je dokazni postupak te je sudac pozvao okrivljene da iznesu obranu. Nakon toga bi mogao izreći presudu. Znao je takav slijed očito i Seiter pa je jednostavno ustao sa stolca, rekao da se ne osjeća dobro i išetao iz sudnice bez odobrenja suca. Njegovo su kretanje, međutim, pratili putem nadzornih kamera te tako zaključili da je zapravo – pobjegao.

Sudsko vijeće mu je zato odmah odredilo istražni zatvor, a policija ga je uhitila. Dokad će biti iza rešetaka, 30 dana ili možda samo do prve rasprave zakazane za 31. ožujka, kad bi trebao iznijeti obranu, na Županijskom sudu nisu htjeli spekulirati s obzirom da optuženi na to rješenje ima pravo podnijeti žalbu. No, sasvim je izgledno da će okrivljeni Seiter pojaviti na sljedećem ročištu, ovaj put u pratnji policije.

Inače, nakon niza pravnih zapleta, brojnih odgoda, donošenja prve nepravomoćne presude u zadnji čas i njezina ukidanja na Vrhovnom sudu, ponovljeno suđenje na sudu u Karlovcu počelo je u ožujku prošle godine. Otad je održano 14 ročišta, a 11 ih je otkazano. Do zastare su preostala tri mjeseca, podsjeća Jutarnji.(KAPortal)