Aktualno Županija

Sustavno uništavanja prava pacijenata

marina hns

Predsjednica Udruge DIGNITAS Marina Novaković Matanić poslala nam je priopćenje u kojem stoji:

“Ovim putem apeliramo na ministarstvo zdravstva, ministra Beroša kao i na cjelokupnu Vladu RH da sustavno prestanu uništavati prava pacijenata kao i da prestanu plašiti najteže bolesnike da će ostati bez terapije koja im je neophodna za njihov život. Prvo obmanjujte javnost da smo po izdvajanju za zdravstvo na začelju EU, što prema relevantnim podacima vidimo da to nije istina, a sada bi ministar uvađao nove poreze i još veći teret prebacio na same pacijente, a da sam u svom mandatu nije ponudio apsolutno ni jednu reformu zdravstva koja bi išla na korist pacijenata, isto tako nije ni pokušao spriječiti javno iznošenje farmaceutskih tvrtki kako će oni najteži pacijenti ostati bez terapije, a riječ je o dijaliziranim i onkološkim bolesnicima. Farmaceutske tvrtke imaju pravo javno iznositi svoje probleme, ali očito ministarstvo nije se ni potrudilo da ne dođe do novog plašenja bolesnika, koji su ionako opterećeni za svojim bolestima. Možemo u nedogled govoriti i o pacijentima koji moraju dodatno plaćati svoju terapiju, a kada govorimo o umirovljenicima, onda možemo vidjeti da ih to dovodi i ro ruba egzistencije.
Ovim putem tražimo da prvo neka ministar posloži sustav unutar zdravstva i vidi gdje se uštede mogu provesti, a on bi najmanje trebao znati gdje su te uštede, a to sigurno nije na medicinskom osoblju, niti na terapiji.
Dosta je bilo šutnje pacijenata gdje samo klimamo i prihvaćamo odluke koji ministar neki donosi bez konkretnog plana i što će to donijeti za sve pacijente. Jer ako je plan izaći pred javnost i samo reći uzeti ćemo vam više novaca s plaća, i to isključivo za vračanje dugova, onda s time nismo apsolutno ništa postigli, nego ćemo i dalje godinama samo propadati dok do kraja ne propadne zdravstvo za koje građani itekako izdvajaju dobar iznos iz svoje plaće.
Ovim putem pozivamo ministra da konačno krenu slušati i pacijente i da reforma za zdravstva ide konačno u suradnji i bez štete za pacijente”- navodi predsjednica Udruge DIGNITAS Marina Novaković Matanić.

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal