Aktualno Županija

“Zašto naručujete građane u određeno vrijeme, kad ionako moraju čekati po dva, tri sata?”

Korona drive-in” na Luščiću svakog jutra ponovo krcat

Sve osobe koje su naručene su testirane na dan kada su naručene, te su svima nalazi gotovi unutar 12 sati. Zabilježena su manja odstupanja u terminu naručenog testiranja posljednjih par dana, ali najviše 20 minuta što je provjereno u sustavu, tvrde u Stožeru.

Iako su naručeni za testiranje u određeno vrijeme na “korona drive-inu” u bivšoj vojarni na Luščiću, građani znaju čekati na red i po dva, tri sata, pa već ionako stresni postupak testiranja na koronavirus, može biti i dodatno stresan.

  • Iako osobe imaju unaprijed dogovoren termin testiranja, oni nemaju prednost, već čekaju u koloni zajedno s onima koji termin nemaju. Uputila sam kritiku i Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije jer je suludo da u godinu dana trajanja ove pandemije nisu sposobni organizirati testiranje na smislen način, kazala nam je čitateljica te navela kako je njezin otac došao na testiranje s unaprijed dogovorenim terminom u 9 sati, a na red došao tek nakon 2 i pol sata čekanja.
    Mali broj testiranja
  • Zbog stvaranja korone došlo je do nervoze i verbalnih okršaja što, nažalost, nimalo ne čudi, kaže nam čitateljica.

No ona nije jedina koja je upozorila na taj problem, a kako je već opće poznato da karlovački drive-in zbog kapaciteta ima ograničenje na vrlo mali broj dnevnih testova – tek oko 200, ovakve stvari se događaju gotovo iz dana u dan.

Zašto se stvaraju dodatne gužve provjerili smo u Stožeru, odnosno u Zavodu za javno zdravstvo.

  • Uzimanje uzoraka u provodi se svakim radnim danom od 8 do 11.30 sati te subotom samo za hitne slučajeve i na osobni zahtjev uz plaćanje od 8 do 9 sati. Putem prijavnog centra na dnevnoj bazi moguće se prijaviti 200 osoba. Međutim na testiranje dolaze i hitni slučajevi, te osobe koje su u tranzitu iz drugih država koji nisu prijavljeni kroz sustav, a takvih osoba zna biti oko stotinjak, kažu nam u Stožeru.

Osobe u tranzitu

S novim povećanjem broja oboljelih dolazi i do povećanog priljeva vozila u prostor drive-ina, dok nam u Stožeru kažu da je to prvenstveno zbog osoba koje su u tranzitu iz drugih država.

  • Sve osobe koje su naručene su testirane na dan kada su naručene, te su svima nalazi gotovi unutar 12 sati. Zabilježena su manja odstupanja u terminu naručenog testiranja posljednjih par dana, ali najviše 20 minuta što je provjereno u sustavu. Kako bi sve osobe koje dođu na testiranje ovih dana uslijed povećanog priljeva vozila došle brže na red, ZZJZ KŽ osigurao je i dodatnu osobu za koordinaciju vozila, kako bi se odvojile osobe koje su naručene i one po hitnosti i u tranzitu, tvrde nam u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Antigensko testiranje

Za razliku od PCR testova, brza antigenska testiranja su u nadležnosti domova zdravlja.

  • U Domu zdravlja Karlovac, testiranja se vrše svaki radni dan, od ponedjeljka do petka u terminu od 12,00 do 15,00 sati te subotom od 12,00 do 14,00 sati na lokaciji bivša vojarna Luščić, Karlovac. U Domu zdravlja Ozalj, testiranja se vrše od ponedjeljka do petka u terminu od 8 do 9 sati, te subotom i nedjeljom od 8 do 11 sati u kontejneru ispred Dom zdravlja Ozalj, ponovo su podsjetili u Stožeru. (kaportal.hr)