Aktualno OG sada Ogulin

Kolika je procijepljenost zaposlenika u ogulinskoj i karlovačkoj bolnici?

Već punu godinu dana borimo se sa pandemijom korona virusa i svatko od nas u toj borbi daje neki svoj prilog, ima neku svoju ulogu, pa i žrtvu. Svakako najviše posla imaju i najizloženiji su zdravstveni djelatanici, kako obiteljske medicine, tako i oni u bolničkim ustanovama.

Da bi ustanove mogle dobro funkcionirati i odgovarajuće reagirati na povećan broj osoba kojima je potreban taj vid pomoći,  moraju biti dobro organizirane i kadrovski popunjene. Veliku ulogu u toj kadrovskoj spremnosti igra i sprječavanje proboja virusne infekcije COVID 19 u bolnički sustav, odnosno, važno je da što veći broj njihovih zaposlenika ostane zdrav i izbjegne zarazu koronom.

Upravo zbog toga zdravstveni radnici su u prioritetnoj kategoriji populacije kojoj je među prvima omogućeno cijepljenje za zaštitu od COVID-a. Zanimalo nas je u kolikoj mjeri su cijepljeni zdravstveni djelatnici dviju najvećih bolnica u županiji, pa smo takvo pitanje uputili županijskom Stožeru CZ. Oni su nam odgovorili da “upit proslijedimo na OB Karlovac i OB Ogulin, te Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, s obzirom da Stožer CZ KŽ nije zadužen za distribuciju cjepiva i cijepljenje.”?!

Smatrajući da se tu ne radi o podatku o “distribuciji cjepiva” već o pripremljenosti i zaštićenosti bolnica i bolničkog osoblja, pitanje smo uputili u obje bolnice. I tako smo saznali da je u Općoj bolnici Karlovac cijepljeno 74 % liječnika , 54 % medicinskih sestara i ostalog zdravstvenog osoblja, te 43 % nezdravstvenog osoblja . Iz Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin odgovorili su nam da je za zaštitu od COVID19 cijepljeno 158 zaposlenika što iznosi 48,76 %.