Aktualno Županija

Državna komisija srušila natječaj za Babinu goru – nabrojali su brojne propuste i naložili županijskom poduzeću plaćanje “penala” od 100.000 kuna

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku o projektiranju i izvođenju radova Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, koji provodi CGO Karlovačke županije Kodos. Dogodilo se to, doduše, još 4. veljače, no dokument je tek sada dospio u javnost. Medijima ga je dostavio Mile Sokolić, predsjednik udruge Pravica.

– U opširnom dokumentu navodi se niz prekršaja procedure javne nabave od strane naručitelja, na što je upozorio jedan od sudionika (RIKO d.o.o.o. Ljubljana). Riječ je između ostalog o nezakonitoj izmjeni stručnjaka, dostavi dokaza o formalnom obrazovanju stručnjaka, nezakonitoj izmjeni odabrane ponude, problemima sa dokazima o tehničkoj i stručnoj sposobnosti odabranog ponuditelja, a što je posebno zanimljivo, dovodi se u pitanje i tehnologija biološke obrade otpada jer se izabrani ponuditelj referira na tehnologiju koja se primjenjuje za spaljivanje otpada u Kini (?).Žalitelj, između ostalog navodi da uz navedenu potvrdu o iskustvo u izvođenju radova postoji velika nedosljednost i obmanjujuća indikacija podataka i zlouporaba pojmova, napominje Sokolić.

– U navedenom dokumentu doista se detaljno analizira cijeli proces javne nabave a činjenica da je doneseno rješenje u korist žalitelja potvrđuje naša zalaganja da dokažemo da je previše stvari oko RCGO Babina gora netransparentno i nejasno, od donošenja odluke o lokaciji pa do procedure javne nabave.

Stoga ovu odluku doživljavamo kao prvi ozbiljan korak u reviziji procedura i odluka o izgradnji RCGO Babina gora, što uključuje i pokretanje pitanja odgovornosti odgovornim osobama koje su do sada davale izjave da je sa Babinom gorom sve u redu. Ovo rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne vrlo je jasan indikator da gotovo ništa oko RCGO Babina gora nije u redu – kaže Mile Sokolić.

No, osim što je poništena javna nabava, istom odlukom je naloženo Centru za gospodarenje otpadom da nadoknadi žalitelji, odnosno zajednici ponuditelja Riko d.o.o iz Ljubljana troškove žalbenog postupka u iznosu od 100.000 kuna. (KAportal)