Aktualno OG sada Ogulin

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

U malom gradu Ogulinu, iznad Đulinog ponora, a ispod Kleka, diva iz bajke, okupila se jedna mala, ali entuzijastična skupina djece i mladih u okviru Udruge udomitelja ‘Drvo života’.

O udruzi ‘Drvo života’
Udruga je osnovana 2006. godine, okuplja udomitelje za djecu, a također i za stare i nemoćne. Danas okuplja oko 15-ak aktivnih članova, koji pod koordinacijom Ive Žagrović Vučić djeluju na području grada Ogulina i okolice. Udruga aktivno surađuje s lokalnom zajednicom, a djeluje i kao partner Centra za civilne inicijative.

O projektu ‘Siguran dom’
U rujnu 2020. godine uključili su se u zanimljiv projekt pod nazivom ‘Siguran dom’ (UP.02.2.2.06.0264). Projekt je vrijedan 1.458.263,88 kuna i financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u sklopu Širenja mreže socijalnih usluga (FAZA I.)
Projekt se provodi u trajanju od dvije godine, a njegov je glavni cilj poboljšati kvalitetu života djece u udomiteljskim obiteljima. Očekivani su rezultati da će do 31.svibnja 2022. godine 65 djece i mladih do 25 godina bez odgovarajuće roditeljske skrbi biti uključeno u aktivnosti projekta. Aktivnosti projekta su savjetovanja, pomaganja i edukativno-kreativne radionice, odnosno kvalitetno provođenje slobodnog vremena i poboljšavanje kvalitete života.
Projekt je s provođenjem započeo 1.lipnja 2020. godine, a trajanje mu je planirano do 31.svibnja 2022.
Područje provedbe su gradovi: Zagreb, Ogulin, Čazma, Đurđevac, Vukovar i Mursko Središće. Nositelj projekta je Centar za civilne inicijative a partneri su: Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, Udruga udomiteljskih obitelji Karlovačke županije ‘Drvo života’, Udruga ‘Veliko srce’, Udruga udomitelja za djecu ‘Osmijeh’ Đurđevac, Udruga ‘Zagrljaj’ Vukovarsko-srijemske županije te Udruga udomitelja za djecu Međimurja.

Udruga ‘Drvo života’ u sklopu projekta ‘Siguran dom’
Ogulinska udruga ‘Drvo života’ se uključila u projekt s još pet partnera iz ostalih dijelova Republike Hrvatske. Povezuje ih ljubav, empatija i isti cilj – pomoć i podrška.
U Ogulinu su okupljanja započela u rujnu 2020. godine. Iako Udruga okuplja i udomitelje za stare i nemoćne, u ovom je projektu fokus na udomiteljima za djecu. Grupa koja je uključena u projekt sastoji se od devetero udomljene djece iz Ogulina i okolice, te osmero djece iz lokalne zajednice. Također, u projekt je uključeno i šest udomiteljica iz Ogulina i okolice. Koordinatorica grupe je Iva Žagrović Vučić, koja je svojim dugogodišnjim radom s djecom upravo savršen odabir za ovaj projekt.
U sklopu projekta, Udruga održava različite aktivnosti, kao što su dramska skupina i pomoć u učenju. Svake srijede odlaze u Josipdol, mjesto pokraj Ogulina, u posjet jednoj od udomiteljica te poštujući epidemiološke uvjete održavaju ugodna druženja kvalitetno provodeći slobodno vrijeme s udomljenom djecom.
Projekt je podržan i od strane Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin u kojoj se održava aktivnost pod imenom ‘Pričam ti priču, maleni moj’, u sklopu koje se čitaju bajke, slikovnice i priče u prostorima knjižnice.
Sve ostale aktivnosti se održavaju u prostorima Crvenog križa Ogulin s kojim Udruga već godinama surađuje. Ogulinski je Crveni križ kao i mnoge gradske institucije prepoznao dobru inicijativu te se članovi udruge u njihovim prostorima uvijek osjećaju dobrodošlo.
S obzirom da je Udruga započela s radom na projektu u jeku pandemije Koronavirusa, sve aktivnosti se održavaju uz zadovoljene epidemiološke uvjete.

Udruga ‘Drvo života’ i buduće aktivnosti
Iako u sklopu Udruge postoji već mnogobrojan niz aktivnosti za djecu prilagođen svim uzrastima, u planu su i novi projekti.
Jedan od njih su proslave rođendana djece iz udomiteljskih obitelji u sklopu Udruge, a uskoro će se formirati i Novinarska grupa, čiji će članovi pisati i stvarati literarna djela koja će izlaziti u ogulinskim novinama.
Kako bi se djeca iz udomiteljskih obitelji što ugodnije osjećala, u projekt su uključena i djeca iz lokalne zajednice te se time pospješuje brža i bezbolnija integracija udomljene djece u današnje društvo.

Udruga ‘Drvo života’ i grad Ogulin
Udruga je u gradu Ogulinu aktivna već punih 15 godina, te se iz godine u godinu trudi poboljšati kvalitetu svog rada i upoznati sugrađane sa svojim aktivnostima.
Ovim putem Udruga poziva sve građane dobre volje, a posebice djecu da se uključe u ovaj hvalevrijedan projekt i pomognu nam da djeci udomitelja, pa i samim udomiteljima, uljepšamo dane.

(Objava ovog teksta isključiva je odgovornost Udruge udomiteljskih obitelji Karlovačke županije „Drvo života“. Daliborka Šlat)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal