Aktualno OG sada Ogulin

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

U malom gradu Ogulinu, iznad Đulinog ponora, a ispod Kleka, diva iz bajke, okupila se jedna mala, ali entuzijastična skupina djece i mladih u okviru Udruge udomitelja ‘Drvo života’.

O udruzi ‘Drvo života’
Udruga je osnovana 2006. godine, okuplja udomitelje za djecu, a također i za stare i nemoćne. Danas okuplja oko 15-ak aktivnih članova, koji pod koordinacijom Ive Žagrović Vučić djeluju na području grada Ogulina i okolice. Udruga aktivno surađuje s lokalnom zajednicom, a djeluje i kao partner Centra za civilne inicijative.

O projektu ‘Siguran dom’
U rujnu 2020. godine uključili su se u zanimljiv projekt pod nazivom ‘Siguran dom’ (UP.02.2.2.06.0264). Projekt je vrijedan 1.458.263,88 kuna i financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u sklopu Širenja mreže socijalnih usluga (FAZA I.)
Projekt se provodi u trajanju od dvije godine, a njegov je glavni cilj poboljšati kvalitetu života djece u udomiteljskim obiteljima. Očekivani su rezultati da će do 31.svibnja 2022. godine 65 djece i mladih do 25 godina bez odgovarajuće roditeljske skrbi biti uključeno u aktivnosti projekta. Aktivnosti projekta su savjetovanja, pomaganja i edukativno-kreativne radionice, odnosno kvalitetno provođenje slobodnog vremena i poboljšavanje kvalitete života.
Projekt je s provođenjem započeo 1.lipnja 2020. godine, a trajanje mu je planirano do 31.svibnja 2022.
Područje provedbe su gradovi: Zagreb, Ogulin, Čazma, Đurđevac, Vukovar i Mursko Središće. Nositelj projekta je Centar za civilne inicijative a partneri su: Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, Udruga udomiteljskih obitelji Karlovačke županije ‘Drvo života’, Udruga ‘Veliko srce’, Udruga udomitelja za djecu ‘Osmijeh’ Đurđevac, Udruga ‘Zagrljaj’ Vukovarsko-srijemske županije te Udruga udomitelja za djecu Međimurja.

Udruga ‘Drvo života’ u sklopu projekta ‘Siguran dom’
Ogulinska udruga ‘Drvo života’ se uključila u projekt s još pet partnera iz ostalih dijelova Republike Hrvatske. Povezuje ih ljubav, empatija i isti cilj – pomoć i podrška.
U Ogulinu su okupljanja započela u rujnu 2020. godine. Iako Udruga okuplja i udomitelje za stare i nemoćne, u ovom je projektu fokus na udomiteljima za djecu. Grupa koja je uključena u projekt sastoji se od devetero udomljene djece iz Ogulina i okolice, te osmero djece iz lokalne zajednice. Također, u projekt je uključeno i šest udomiteljica iz Ogulina i okolice. Koordinatorica grupe je Iva Žagrović Vučić, koja je svojim dugogodišnjim radom s djecom upravo savršen odabir za ovaj projekt.
U sklopu projekta, Udruga održava različite aktivnosti, kao što su dramska skupina i pomoć u učenju. Svake srijede odlaze u Josipdol, mjesto pokraj Ogulina, u posjet jednoj od udomiteljica te poštujući epidemiološke uvjete održavaju ugodna druženja kvalitetno provodeći slobodno vrijeme s udomljenom djecom.
Projekt je podržan i od strane Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin u kojoj se održava aktivnost pod imenom ‘Pričam ti priču, maleni moj’, u sklopu koje se čitaju bajke, slikovnice i priče u prostorima knjižnice.
Sve ostale aktivnosti se održavaju u prostorima Crvenog križa Ogulin s kojim Udruga već godinama surađuje. Ogulinski je Crveni križ kao i mnoge gradske institucije prepoznao dobru inicijativu te se članovi udruge u njihovim prostorima uvijek osjećaju dobrodošlo.
S obzirom da je Udruga započela s radom na projektu u jeku pandemije Koronavirusa, sve aktivnosti se održavaju uz zadovoljene epidemiološke uvjete.

Udruga ‘Drvo života’ i buduće aktivnosti
Iako u sklopu Udruge postoji već mnogobrojan niz aktivnosti za djecu prilagođen svim uzrastima, u planu su i novi projekti.
Jedan od njih su proslave rođendana djece iz udomiteljskih obitelji u sklopu Udruge, a uskoro će se formirati i Novinarska grupa, čiji će članovi pisati i stvarati literarna djela koja će izlaziti u ogulinskim novinama.
Kako bi se djeca iz udomiteljskih obitelji što ugodnije osjećala, u projekt su uključena i djeca iz lokalne zajednice te se time pospješuje brža i bezbolnija integracija udomljene djece u današnje društvo.

Udruga ‘Drvo života’ i grad Ogulin
Udruga je u gradu Ogulinu aktivna već punih 15 godina, te se iz godine u godinu trudi poboljšati kvalitetu svog rada i upoznati sugrađane sa svojim aktivnostima.
Ovim putem Udruga poziva sve građane dobre volje, a posebice djecu da se uključe u ovaj hvalevrijedan projekt i pomognu nam da djeci udomitelja, pa i samim udomiteljima, uljepšamo dane.

(Objava ovog teksta isključiva je odgovornost Udruge udomiteljskih obitelji Karlovačke županije „Drvo života“. Daliborka Šlat)