Aktualno OG sada Ogulin

Za obilaznicu Ogulina izdano je Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš

U travnju 2019. godine tvrtka Projektantski biro P45 koja je s Hrvatskim cestama ugovorila izradu projektne dokumentacije za Obilaznicu Ogulina, je u gradskoj upravi predstavila dovršeno idejno rješenje. Prezentaciji su tada prisustvovali gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegov zamjenik Daniel Vukelja, voditelj odsjeka Zdravko Salopek, te savjetnik za graditeljstvo Željko Gračanin, a iz Hrvatskih cesta, kao predstavnici investitora, šefica odjela za studije Sanja Bogdanović i viša suradnica Ana Brebrić. Uime projektantske kuće koja je izradila idejno rješenje prezentaciju su održali projektanti Marko Jerinić i Ivan Turkalj.

Ovo idejno rješenje je podloga za izradu studije utjecaja na okoliš za koju je isto tako rok 3 mjeseca, a nakon toga idući korak je ishođenje rješenja o prihvatljivosti za okoliš za što je rok 6 mjeseci. Gradonačelnik Domitrović je i ovaj put naglasio da će gradske službe i dalje Hrvatskim cestama i projektantskoj kući pružati svu moguću podršku kako bi projekt u što kraćem roku bio realiziran.

Problemi…
Nažalost, godinu dana kasnije, u travnju 2020. Hrvatske ceste su poništile nabavu za izradu idejnog i glavnog projekta za Obilaznicu Ogulina! Razlog je, kako navode, koronavirus i neizvjesnost punjenja proračuna. U gradskoj upravi grada Ogulina bili su razočarani ovakvom odlukom te su rekli da se radi o pogrešnom pristupu gospodarskoj krizi. Država treba raditi suprotno, ubrzati provedbu svojih investicija kao što su Obilaznica Ogulina i Retencija Ogulin. To su projekti koji se mogu financirati iz fondova Europske unije, pa ne opterećuju državni proračun. Njihovom provedbom značajna financijska sredstva bi se slila u Republiku Hrvatsku, što bi imalo blagotvoran učinak na cijelo gospodarstvo.

Na kraju ipak dobra vijest

Još godinu dana kasnije, prije petnaestak dana, ipak i jedna dobra vijest. Izdano je Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš za obilaznicu, a prema Planu nabave Hrvatskih cesta.
U II. kvartalu ove godine, do 31. lipnja, ide natječaj za “Izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekata, provedba geodetskih i geotehničkih istražnih radova, ishođenje lokacijske dozvole i građevinske dozvole za Obilaznicu Ogulina, duljine cca 4,80 km”, procijenjena vrijednost nabave usluga 2,8 milijuna kuna, rok za dovršetak 18 mjeseci.

Obilaznica je, prema idejnom rješenju, kolničke širine 7,1 metara, što znači da je bitno šira od postojeće D42 koja vodi kroz grad i dužine nešto manje od 10 kilometara. Na njoj se nalaze 2 prolaza, odnosno podvožnjaka, i 3 prijelaza, odnosno nadvožnjaka, od kojih je najznačaniji onaj preko željezničke pruge s tri raspona; jednim za postojeći kolosijek, drugim za izgradnju drugog kolosijeka pruge i trećim za industrijski kolosijek prema poduzetničkoj zoni.