Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

U ožujku ove godine održana je prva obuka za postpartum doulu u Hrvatskoj, u Otočcu.
Organizirana je od strane Balkanske organizacije neovisnih doula, sa stručnim predavačicama iz područja psohologije, primaljstva, ginekologije i porodništva. Na obuci je sudjelovalo 14 žena raznih zanimanja, od doktorica ginekologije, savjetnica za dojenje, patronažnih  sestara, do primalja, fizioterapeutkinja, ekonomistica, te maserki iz cijele Hrvatske. Među njima je bila i Ogulinka Milana Kalmar, koja kaže:
“Obuka mi je u cijelosti bila stipendirana od strane “Balkanske organizacije neovisnih doula”. Za stipendiju je bila potrebna prijava sa motivacijskim pismom. Zašto baš ja? Očarala ih je priča o Ogulinu i moje zašto baš ja doula.

Trenutno sam jedina certificirana postpartum doula na ovom, središnjem području Hrvatske i vjerujem da će se svijest o potrebi za doulom povećati.
Postpartum je vrlo osjetljivo razdoblje života žene. U narodu znano kao babinje. Traje oko 6 tjedana . Za postpartum volim još upotrijebiti termin -vrijeme. Vrijeme, potrebno da se žena oporavi od trudnoće i poroda fizički, ali i psihički. Vrijeme u kojem se nova obitelj rađa.

Postpartum doula educirano brine za obitelj, a ovisno o željama i potrebama majke /rodilje dogovara se plan postpartuma. Pomoć može biti u obliku fizičke pomoći u kućanstvu, nekim majkama trebat će pomoć oko hranjenja bebe, svakodnevnih rutina, baby handlinga tj. pravilnog rukovanja bebom. Ponekad samo emotivna podrška u tom razdoblju bude najpotrebnija. Postpartum doula potrebna je svakoj ženi, i onoj koja ima partnera i cijelu obitelj kao podršku , i onoj koja želi dojiti jednako kao i onoj koja želi hraniti bebu adaptiranim mlijekom ,onim ženama koje su prvi put majke ili koje postaju po 2. Ili više puta majke.
Doule su neosuđujuće, educirane podrške koju zaslužuje i treba svaka žena. Jer žena je ženi lijek!”- navodi Milana Kalmar.

172213504_504504443888148_5918347199342270280_n