Aktualno OG sada Ogulin

Započeli su radovi sanacije odlagališta otpada „Sodol“

Nastavljaju se radovi na izgradnji sustava za zbrinjavanje otpada na području Ogulina.

Početkom ožujka ove godine potpisan je Ugovor za izvođenje radova na sanaciji odlagališta otpada Sodol u Ogulinu sa tvrtkom Opera group d.o.o. iz Zagreba, a prije nekoliko dana izvođač je uveden u posao te je započeo s izvedbom radova.

Vrijednost ove faze sanacija odlagališta Sodol iznosi 1,4 milijuna kuna, a rok za dovršetak je 90 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao. Kompletna sanacija Sodola će koštati 13,5 milijuna kuna.

Za uspostavu cjelovitog sustava za zbrinjavanja otpada potrebno je reciklažno dvorište koje je izgrađeno i pušteno u rad, sortirnica za koju je ugovoreno financiranje iz EU fondova i u pripremi je postupak nabave za izvođača radova, kompostana koja je prijavljena za sufinanciranje iz EU fondova, odlagališta Sodol koje će se sanirati u fazama, prva faza je upravo započela, uz to će građanima biti podijeljeno 9 tisuća komada spremnika za otpad (kanti), u tijeku je nabava dodatnog kamiona za odvoz otpada, da spomenemo samo najbitnije elemente sustava.

Sve navedeno će koštati preko 60 milijuna kuna, financirat će se većinom iz EU i nacionalnih fondova, a tek manjim dijelom iz proračuna Ogulina.

Radovi prve faze sanacije Sodola obuhvaćaju preslagivanje otpada, čime će se urediti podloga za izgradnju nove plohe za odlaganje otpada te osigurati stabilnost pokosa odlagališta i odvodnja oborinskih voda.

Sanacija se provodi na način da se postojeći otpad uklanja sa strmih pokosa vrtače i odlaže na njeno dno te se tako tvori baza za novu odlagališnu plohu koja će se izvesti povrh presloženog otpada. Preslagivanjem postojećeg otpada djelomično se oblikuje tijelo odlagališta, te se stvara podloga za daljnju sanaciju gdje će se na presloženom otpadu u nekoj od budućih faza sanacije izvesti međubrtveni sloj i obodni nasipi kojima će se oblikovati „kada“ unutar koje će se urediti nova ploha za odlaganje otpada.