Aktualno Županija

Mine i dalje prijete: U Karlovačkoj županiji još 40 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina, uglavnom šuma

I 25 godina nakon rata, Karlovačka županija nije u potpunosti sigurna od mina: u njoj je još 40 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina.

Nalaze se na području šest općina: Tounj, Josipdol, Plaški, Saborsko, Rakovica i Cetingrad.- Uglavnom se radi o šumskim površinama (99,7 posto) koje su zbog konfiguracije terena i udaljenosti od komunikacija slabo prohodne. Sve su minski sumnjive površine, od strane Hrvatskog centra za razminiranje, dobro i vidljivo obilježene tablama upozorenja na opasnost od mina, kažu u Županiji.

Dio preostalog minski sumnjivog područja uskoro to više ne bi trebao biti: u pripremi je projekt razminiranja šumskih površina pod nazivom Karlovac KARTS.- Njime bi se razminirala površina od preko 17 kvadratnih kilometara šumskog terena. Vrijednost projekta je 187,1 milijun kuna, a finacirao bi se sredstvima iz Europske unije. Projekt pripremaju Hrvatske šume, a njegova realizacija trebala bi započeti ove godine, najavljuju u Županiji.

Karlovačka županija je jedina županija u Hrvatskoj koja je više od 10 godina i sama finacirala razminiranje na svom području i iz proračuna izdvojila 7,5 milijuna kuna za projekte razminiranja. Na taj su se novac pribrajale i donacije stranih Vlada, najviše SAD-a, i nevladinih organizacija, od različitih humanitarnih manifestacija i donatorskih večera, čime je iznos donacija za razminiranje Karlovačke županije dosegnuo iznos od blizu 10 milijuna kuna.

– Valja također spomenuti i projekt razminiranja poljoprivrednih površina, vrijedan 29 miljuna kuna, financiran u potpunosti EU sredstvima, kojim je Karlovačka županija prva pokrenula ovaj model u Republici Hrvatskoj, a kojeg su kasnije slijedile i druge, minama ugrožene, hrvatske županije. Ovo su neki od pokazatelja koji govore koliko je ovaj posao zahtjevan, skup i dugotrajan. Aktivnim djelovanjem svih uključenih u ovaj proces on se nastavlja do konačnog razminiranja Republike Hrvatske, a do tada valja biti na oprezu i ne zalaziti u obilježena područja minske opasnosti, napominju u Županiji, podsjećajući da je “Travanj – mjesec zaštite od mina”.(KAportal)