Aktualno OG sada Ogulin

Boris Jokić bio je gost predavač završne edukacije “Soft” vještine

U sklopu provedbe projekta STEM bajka uspješno je završena edukacija “Soft” vještine za OCD-ove kojoj je cilj ispravno pozicioniranje, transferiranje i konsolidacija modernih „soft“ vještina koje su  potrebne kako bi što bolje objasnili i prenijeli STEM znanja krajnjim korisnicima.

Kroz 10 edukacija i ukupno 60 sati sudjelovao je 41 polaznik iz 5 organizacija civilnog društva te predstavnika partnera. Stručni suradnik bio je Vedran Soric, stručnjak iz područja komunikacije i ljudskih vještina te nekoliko poznatih gosta predavača.

“Gost predavač na završnoj edukaciji bio je dr.sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, koji je na početku izlaganja istaknuo kako je Hrvatska vezano za STEM u nekim segmentima čak i naprednija od zapadnih zemalja, jer primjerice u sedmom i osmom razredu gotovo pola satnice unutar STEM-a što je većinom naslijeđe. Naglasio je pozitivan aspiracijski profil učenika što znači da interes za bilo kakvu karijeru u STEM području raste i najveći broj učenika svoju budućnost vidi u širokom području STEM-a gdje su najinteresantnije karijere današnjim učenicima na području biomedicine i zdravstva te računarstva i programerstva, a i sve više djevojaka iskazuje interes za STEM. Po elementima zanimljivosti i korisnosti u školi je tjelesna i zdravstvena kultura, biologija, fizika, matematika, geografija dok je na samom kraju kemija vjerojatno zbog apstraktnosti predmeta na kraju školovanja.
Najveći problem kod učenika zainteresiranih za STEM je nedostatak samopouzdanja, znanja iz komunikacije, strah od javnog nastupa, protivljenje natjecanjima iako posjeduju zavidna znanja iz STEM područja. U školama u STEM predmetima nije dovoljno naglašeno i nedostaje upoznavanje mladih sa svijetom rada. Zato je potrebno spoznati važnost ljudskih vještina, potaknuti djecu i mlade na komunikaciju, suradnju, na refleksiju da misle o sebi i svojim putevima obrazovnim i karijernim iz predmetnog ili područnog diskursa.
Po završetku edukacije “Soft” vještine za OCD-ove sigurni smo da će polaznici uvelike doprinijeti razvoju i popularizaciji STEM-a prenoseći nova znanja svojim učenicima, polaznicima radionica, kolegama, članovima OCD-a, radnicima, ravnateljima kao i sveukupnoj javnosti”-objavili su vrijedni polaznici i provoditelji projekta.