Aktualno OG sada Ogulin

Predstavnici Crvenog križa odbili poziv za gostovanje u emisiji, gradonačelnik Domitrović nema uvid u njihov rad i poslovanje

O radu Gradskog društva Crvenog križa govorilo se nedavno u emisiji Nove TV “Provjereno”, a izazvala je dosta reakcija naših sugrađana. Novinari Radio Ogulina su stoga,  u današnju emisiju Oči u oči, pozvali ravnateljicu Crvenog križa Valentinu Bartolović, predsjednicu Skupštine Karmelu Matić i predsjednika Nadzornog odbora Marka Bićanića. Nakon nekoliko dana, tek u  petak su dobili email u kojem su prijedlog za gostovanje odbili, a u njemu stoji:

“Poštovani, ovim putem se zahvaljujemo na pozivu za sudjelovanje u emisiji. Ali Vas moramo obavijestiti da nismo u mogućnosti sudjelovati. O navedenom radu i djelovanju HCK GDCK Ogulin pravodobno obavještavamo javnost, kao što smo to činili svaki puta do sada, pa tako i u sudjelovanju u emisiji Oči u oči u siječnju 2021. godine. S poštovanjem, HCK GDCK Ogulin”.

S obzirom da su tako odlučili vodeći ljudi Crvenog križa, gostovanje u emisiji smatrali su nepotrebnim i bivši članovi Skupštine i bivši zaposlenici.

Tako je današnja emisija izostala, a na pitanja novinara što misli o radu Crvenog križa u Ogulinu odgovorio je  gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji navodi:

“Kao čelnik grada loše se osjećam u bilo kojem slučaju kada se grad Ogulin spominje u negativnom kontekstu, a pogotovo kada se ovako ružne stvari događaju u humanitarnim institucijama. Već dugo se u kuloarima priča o lošem scenariju u Gradskoj organizaciji Crvenog križa Ogulin. Pošto nemam nikakav uvid u rad i poslovanje Crvenog križa teško mi je i komentirati i govoriti nešto konkretno. Gradska organizacija ima svoju predsjednicu, Skupštinu, Gradski odbor, Nadzorni odbor i mogu izraziti žaljenje što nitko od njih nije i prije reagirao i smatram da su u ovom slučaju svi suodgovorni za trenutno stanje.
Grad iz gradskog proračuna izdvaja dosta velika sredstva za rad Crvenog križa, točnije 240 tisuća kuna godišnje i na žalost nema nikakvog predstavnika u tijelima organizacije te ne može niti na koji način utjecati na rad organizacije.
Projekt „Jačanje socijalne infrastrukture“ ili kako ga kolokvijalno nazivamo „Mikijeva zgrada“ je projekt koji je pripreman u Gradskoj upravi, ali prihvatljivi prijavitelji nisu bile jedinice lokalne samouprave već društva Crvenog križa, tako da je GO Crvenog križa Ogulin nositelj projekta. Aktivnosti na projektu za sada teku normalno, a pripremaju se postupci javne nabave te ex ante provjera.
Što se financija tiče, situacija je daleko kompliciranija. Nakon potpisivanja ugovora između partnera, Crvenog križa i Grada Ogulina dogovoreno je da će biti otvoren posebni račun preko kojeg će se vršiti novčane transakcije. Račun je otvoren od strane Crvenog križa, ali još uvijek nije uveden u sustav e fondovi, što može učiniti samo ravnateljica Crvenog križa, tako da novčana sredstva još uvijek pristižu na račun Crvenog križa. Do sada je za projekt dodijeljeno 447.646,84 kune, a na račun grada od strane Crvenog križa uplaćeno je 238.521,84 kune. Kako nemamo uvid u račun Crvenog križa za ostatak novca ne znamo gdje se nalazi.
Kao prilog dostavljam i dokaz navedenih uplata, preslike gore spomenutih transakcija”.