Aktualno OG sada Ogulin

Medijska pismenost i strah

Pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Ivana Tante, održane su  radionice  Medijske pismenosti, u sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva.

Teme radionica su bile medijska pismenost i strah. Tako su polaznici mogli čuti nešto više o uporištima medijske pismenosti, te na koji način doći do informacija i kako one mogu oblikovati naše razmišljanje.

Poseban osvrt stavljen je na znanje, ali i  vještine koje su pomoćna sredstva  i stječu se kroz praksu, a u  okviru medijske pismenosti najvažnije su analiza poruke u smislenu cjelinu, pa na primjer  vijest možemo prihvatiti onako kako je novinar kaže, ili je možemo analizirati i staviti u kontekst.

Medijska pismenost, naglašeno je među ostalim,  je skup gledišta  koje u  korištenju medija  aktivno primjenjujemo kako bismo  protumačili značenje  poruka koje primamo.  Prednost stjecanja  više razine medijske pismenosti su brojne, ali su tri najvažnije- ona jača želju za raznolikošću medijskih poruka, uči ljude  kako programirati osobne  mentalne  kodove, te  omogućava veću kontrolu  nad medijima, odnosno, medijska pismenost pomaže  razumijeti važnost korištenja  medijskih poruka  u osobnom, a ne u  nametnutom smislu.

Također se moglo doznati kako strah utječe na naš organizam, koje su vrste straha i koje se promjene događaju u našem tijelu kad ga osjetimo.
Radionice su se održale preko Zoom platforme. Projekt  sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira i Ured za udruge RH.