Aktualno Županija

Drugo pandemijsko ljeto u Karlovcu: Krijesovi će gorjeti, Dani piva pod upitnikom – brojna događanja spremna, ali ovise o epidemiološkoj situaciji i mjerama

Pandemija koronavirusa ostavila je velikog traga i na kulturnim i zabavnim događanjima. U Karlovcu to također osjećamo, jer nakon razdoblja u kojem smo po tom pitanju bili “šepavi”, posljednjih nekoliko godina prije pandemije grad je zaista obilovao zanimljivim događanjima, posebno u ljetnom periodu, a kulminacija je bila upravo 2019. godine, posljednje “staronormalne”, s povratkom Dana piva u grad i zaista izvrsnom feštom koja je u grad privukla i tisuće gostiju iz Zagreba, Rijeke i drugih gradova.

Kakvo će biti ovo ljeto gotovo je nemoguće predvidjeti, ali većina organizatora spremna je za održavanje svojih manifestacija, ne bude li novih valova pandemije i novih zabrana. Ono što je posve sigurno je da će – biti krijesova. – Ivanjski krijesovi su najdugovječnija tradicija ovog grada i njih ćemo sigurno i ove godine zapaliti na obalama Kupe na Baniji i Gazi. Naravno, o trenutačnoj situaciji i propisanim epidemiološkim mjerama ovisit će kakvi će biti popratni programi, ali mogu reći da čak i da budemo pod najstrožim mjerama, ivanjske vatre će gorjeti, najavljuje direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić.

Što se tiče “Zvjezdanog ljeta”, tradicionalnog programa kojim Karlovac obilježava svoj rođendan, tu će sve ovisiti o tome hoće li ili neće biti virusa i epidemioloških mjera. Mnogi su programi spremni, ali o konačnom programu prvenstveno će odlučivati stožeri…
“Danima piva” svi se još uvijek nadaju, ali da ćemo ih doživjeti u onom obimu kao 2019. zaista je teško vjerovati, pogotovo jer se svi veći glazbeni festivali diljem Europe odgađaju ili su već otkazani.

Međunarodni festival folklora je, iz razumljivih razloga, vrlo upitan. To ne znači da su organizatori spavali, već je festival praktički dogovoren, kao i sve inozemne grupe, ali nitko još ne zna hoće li zaista moći biti održan i u kojem obimu.

Međunarodni jazz festival bi trebao ići, osim u slučaju totalnog lockdowna i zabrana. O ostalom će ovisiti hoće li ove godine imati i međunarodni karakter – naime, dogovorene su dvije večeri s vrsnim domaćim glazbenicima koje bi trebale biti sigurne, a u planu je i treća s gostima iz Irske, a to će, pak, ovisiti o mjerama pod kojima ćemo (ili nećemo) biti u srpnju.

Bit će i Karlovac Dance Festivala, koji već priprema ljetne programe na otvorenom, koji bi trebali zadovoljavati sve eventualne epidemiološke mjere.

Dok čekamo nasušno potrebnu obnovu Edisona, ljeti nas filmovima razveseljavaju mladi filmaši i tvrtka Radar. Učinit će to i ove godine, pa ćemo na ljeto moći uživati u brojnim zanimljivim filmskim naslovima. Marko Pekić iz tvrtke Radar ističe kako će njihov projekt “Film za van” ići gotovo sigurno, i to na Starom gradu Dubovcu, ali moguće je da neće biti u lipnju već nešto kasnije, kako će već nalagati pandemija.

– “Riječno kino” je planirano i radimo na programu i vjerujemo kako ćemo, s obzirom da je riječ o manifestaciji koja se događa na otvorenom, moći sve odraditi kako i želimo, kaže, pak, Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac koji je u rujnu još jednom domaćin i svjetskoj reviji filma mladih Four River Film Festival, koja je također sigurna, ali ne popusti li pandemija vjerojatno bez stranih gostiju i sa djelomičnim ili kompletnim programom u online izdanju.

Brojne aktivnosti udruga nezavisne kulture također su u planu. Denis Mikšić iz udruge KA-Matrix još nam je ranije kazao da bi se ove godine trebao održati festival “Udar groma”, omiljen među ljubiteljima žešćih glazbenih pravaca. Postoje čak tri opcije, od festivala u punom obimu pa do reduciranog programa, ovisno o situaciji. Svi se nadaju da ipak neće doći do toga da se festival neće moći uopće održati.

Brojni programi trebali bi se održavati i u Urbanom parku Hrvatskog doma, a u smanjenom obimu trebalo bi ići i nekoliko večeri u okviru “Dana Radićeve”/”Kulturnih večeri kod Putnika”. U planu je i obilježavanje 10 godina KAbine.

Od sportskih događanja u prvom planu je “Karlovački Cener”, jedina hrvatska atletska utrka u kalendaru Svjetske atletske federacije World Athletics, čiji agilni organizatori na čelu s Robertom Franjkovićem, uvijek čine sve da se utrka održi pa je i prošle godine bila prva utrka na svijetu održana nakon lockdowna! Vjerujemo da ćemo i ove godine 11. lipnja gledati svjetsku elitu u utrci središtem grada.