Aktualno Županija

Iz Jaškova krenula štrudlomanija na dva kotača, poznati bike bloger Dražen Breitenfeld: Ozaljski kraj ima sve predispozicije biti prepoznatljivo cikloturističko odredište

Mjesto Jaškovo već dugo glasi kao selo štrudle, a od prošle godine, ono je selo od kuda je krenula najslađa biciklistička ruta. Dobar dio zasluga za to ide bike blogeru Draženu Breitenfeldu, zaljubljenika u ozaljski kraju od kada ga je, kako je otkrila gradonačelnica Gordana Lipšinić, po prvi puta posjetio unutar projekta Rumobil ,i od tad je gotovo redoviti gost bar dva tri puta mjesečno.

I upravo tako nastaju najslađe biciklističke rute na svijetu, koje obuhvaćaju najlješpe vizure i okuse jednistvenog sela štrudle Jaškova i rijeke Dobre, zatim na ruti Ozalj – Vrhovac naglasak je na vinu i povijesnima znamenitostima grada Ozlja, dok ruta Žakanje prolazi uz uzbudljive predijele rijeke Kupe i naglasak stavlja na otkrivanje vodenih tajni i sportske aktivnosti.Lidija Žganjer Gržetić koordinatorica cijelog projekta kazala je kako 2015. godine kada je iz šale i spontano krenula priča s Guinnessom, cilj je bio nešto napraviti za Jaškovo i ozaljski kraj, te nisu ni slutili ovakvom raspletu priče.

– Danas je ŠturdlaFest zaista jedna prava gastro manifestacija u koju se ulaže puno truda, rada, ljubavi i volje. Na početku je bila tanka granica između ludosti i hrabrosti, čak smo naginjali možda ludosti, ali nekoliko godina kasnije ne samo što imamo festival, tjedan štrudle, nego imamo i štrudlu by bike – najslađu biciklističku rutu na svijetu. Ono što me posebno veseli što će štrudlomanija na dva kotača doći skroz do slovenske granice trasiranjem rute Žakanje kojoj se pridružuje i vinska ruta na dva kotača koja ide od centra Ozlja kroz prekrasan vinorodni kraj Vrhovca. S rutama smo dobili cjelogodišnji turistički proizvod, te me veseli što kroz cijeli ovaj projekt promičemo domaću tradicionalnu kuhinju, domaću štrudlu, i što zajedno pridonosimo razvoju ovog našeg kraja.A upravo ozaljski kraj ima sve predispozicije biti uspješno cikloturističko odredište, te će kontinetalni turizam kroz cikloturizam dobiti zamah, uvjeren je Dražen Breitenfeld, koji ujedno nije skrivao oduševljenje novom rutom u Žakanju.

– Strašno mi se sviđa Žakanje, ruta je rađena na drugačiji način, osjećam se kao da sam došao u Austriju, dojmilo me, ima pregršt mogućnosti osim samog bicikliranja što je ujedno i sastavni dio cikloturizma.

Ovaj projekt podržala je Nevena Rendeli, poznata TV voditeljica i producentica, koja je pritom iskazala oduševljenje ovom inicijativom i turističkim sadržajem, naročito jer se radi o malom kraju.

– Sve ono što sam čula o ovoj ponuda je upravo ono što privlači obitelji s djecom. Ova godina nas je naučila i zapravo nam je pokazala koliko je teško ponekad živjeti u gradu. Jako mi je drago što postoje ovakve inicijative u manjim krajevima i rad na turističkom sadržaju i ponudi, to je nešto što nam je nedostajalo i veseli me da se ide u skladu sa svjetskim trendovima, kao što je cikloturizam, i nadam se da ćemo im uskoro moći konkurirati.(KAportal)