Aktualno OG sada Ogulin

Prva pričest

Sveta pričest je sakrament u kojem pod prilikama kruha i vina primamo pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri. On je tada blagoslovio kruh i rekao : Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas daje. Blagoslovio je i kalež s vinom i rekao : Ovo je krv moja, krv saveza koja se za vas proljeva, za oproštenje grijeha. Ovo činite meni na spomen. Osim sakramenta sv. Pričesti ili euharistije, Isus je tada ustanovio i sakrament sv. Reda.
Prva Sveta Pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od 10-tak godina, kod nas u 3. razredu osnovne škole, po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu”. Od davnih vremena, ova su se slavlja održavala na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja. I u ogulinskoj župi to se čini svake godine, obično u svibnju.

Bilo je tako i danas. Od 10 sati održano je slavlje Prve pričesti, ali je zbog epidemiološke situacije ono  upriličeno  na otvorenom,  uz župnu crkvu Sv. Križa.

Prema riječima župnika Nikole Prše, sakrament je trebao primiti 71 prvopričesnik, ali to je učinilo njih 68-oro, jer je troje u samoizolaciji.