Aktualno Županija

Petračić u drugom krugu očekuje potporu svih oporbenih opcija: Sad kad nema većinu u Vijeću Mandićevo glumljenje demokracije je bez veze

  • Očekujem sve oporbene opcije da nam javno iskažu potporu. Za Domovinski pokret čak nije nužno da nam iskaže podršku, ali su javno izjavili da će surađivati na projektima.
  • Novi gradonačelnik Karlovca morat će usvojti demokraciju kao alat i neće se više moći oslanjati na snagu dizača ruku, nego snagu argumenata. Do sada nije bilo takve situacije da netko nema većinu u Vijeću i nadam se da neće biti nečasnih radnji protiv demokratskog ustroja, ali posao gradonačelnika neće biti lagan, rekao je dan nakon izbora Davor Petračić, kandidat SDP-a, NL Naš Karlovac, Reformista i HSS-a koji će se, kao i prije četiri godine, u drugom krugu izbora ponovo sučeliti s HDZ-ovim Damirom Mandićem.
  • Želim da što više građana izađe u drugom krugu za 14 dana i da se u ovom gradu počnu donositi najbolje odluke. Građani bi trebali shvatiti da oni upravljaju odlukama u gradu Karlovcu. Bitno je da izađete na izbore jer je to smisao demokracije koju svi mi skupo plaćamo, rekao je Petračić.
    Dva sata prije Mandić je ustvrdio da je 80 posto Petračićevog programa isto kao i program HDZ-a. Na to je Petračić pak samo rekao “rugala se sova sjenici”.
  • To nije i ne može biti istina, možda on to misli, ali mi stvari mislimo odrađivati na sasvim drugačiji način. Imamo drugačiji pristup, a on u četiri godine niti jedan prijedlog oporbe nije usvojio i sad govori ovako. To što Mandić sad predizborno govori, on to ne živi. Svjedoci smo da je HDZ-ova želja da imaju cijelo Vijeće i da mogu odlučivati kako hoće, a sad ovo glumljenje demokracije kad je pred svršenim činom je bez veze. Njihovu demokraciju smo vidjeli, sad je na redu novo vijeće, s novim gradonačelnikom koji će morati znati demokratski voditi taj grad. Nama treba brzi napredak, a ne status quo ustvrdio je Petračić.
    Kakoje Mandić već “osigurao” potporu umirovljenika, nešto će se pitati i dva vijećnika Domovinskog pokreta koji će definitivno biti jezičac na vagi u odlukama Gradskog vijeća. Isto tako, Petračić će prvo morati zadobiti potporu drugih oporbenih opcija i u utrci za gradonačelnika. Ako ovaj, treći put zaredom, to ne postane, rekao je da odlazi iz politike, pa se neće niti aktivirati u Gradskom vijeću već će svoj mandat prepustiti nekome drugom.
  • Očekujem sve oporbene opcije da nam javno iskažu potporu. Za Domovinski pokret čak nije nužno da nam iskaže podršku, ali su javno izjavili da će surađivati na projektima. Osobno se znamo i imat ćemo kontakte, jer je fer da porazgovaramo o situaciji i da vidimo što je najbolje za grad Karlovac. Sad nema većine i manjine, ovo je najidealnije stanje da se donesu najkvalitetnije odluke, zaključio je Petračić i dodao kako ga ne zanima ideologija nego rad.
  • Nisam ideološki obojen i nemam problem s time, grad mislim voditi na način kao poduzetnik, organizacijom, argumentima i stvarima koji prate poslovanje, jer je i grad Karlovac jedna velika tvrtka.
    Prekaljeni SDP-ovac Stjepan Mikulandrić u drugom će se krugu součiti s Martinom Furdek-Hajdin koja je na mjesto županice stigla nakon što je njezin politički mentor Damir Jelić odustao od politike i funkcije župana, a zadržao samo pravo na župansku plaću.
  • Šteta što onaj drugi dio birača nije izašao na izbore, sad ih pozivam jer imaju priliku birati i sami odlučiti u kojem smjeru treba dalje ići Karlovačka županija, kazao je Mikulandrić.

Zadovoljan je s 9 mandata u Županijskoj skupštini za što kaže da je bilo očekivano i realno, kao i svojim ulaskom u drugi krug izbora za župana.

  • Ovo je nova utakmica, igramo je do zadnje minute i birači će odlučiti. Imamo dobre rezultate, zadržali smo vlast u Ogulinu, Plaškom Kamanju, idemo u drugi krug u Ozlju i Karlovcu i to je iskorak u odnosu na prije četiri godine, rekao je Mikulandrić.

Kratko se osvrnuo i na rad HDZ-ove vlasti u proteklom mandatu. Kaže da nisu bili u stanju niti iskoristiti sredstva proračuna, dok on nudi promjenu modela upravljanja.

  • Nikad nisam digao ruku za nešto što nije bilo dobro za Karlovačku županiju, no kada smo mi kao oporba predlagali niti jednom nismo uspjeli dobiti podršku. To je činjenica koja boli, pa čak i kad su se dijelile nagrade i priznanja za zaslužne ljude, dodao je Mikulandrić. (kaportal.hr)