Aktualno OG sada Ogulin

Ogorčenje vlasnika beach barova , noćnih klubova , noćnih barova i disco klubova

Udruga koja okuplja vlasnike beach barova , noćnih klubova , noćnih barova i disco klubova, osnovana je u studenom prošle godine, a na inicijativu četvorice vlasnika, među kojima je i naš Ogulinac Božidar Bulić. Trenutno okupljaju 50-ak članova, koji u ovom prigodom, putem Božidara Bulića, vlasnika ogulinskog Snoopya,  iznose svoje nezadovoljstvo. Oni kažu:

“Prošao je i treći val korone, a nas beach barove , noćne klubove , noćne barove i disco klubove nitko niti ne spominje. Zatvorili su nas prve, onda nam dali da radimo od 22 sata do ponoći dok su primjerice restorani mogli raditi do 2 sata ujutro. Taj sedmi i osmi mjesec 2020. godine nas posao su radili kafići , restorani i benzinske a mi smo bili predstavljani kao jedina opasnost u ugostiteljstvu. Česte kontrole, inspekcije i onemogućavanje i to malo radnog vremena za normalan rad. Nakon toga nas opet prve zatvaraju i prepuštaju samim sebima. Napominjem da niti jedan vlasnik BNND (beach barova , noćnih klubova , noćnih barova i disco klubova) nije dobio niti jednu kunu od države. Svi znaju da su najmovi prostora klubova i po tri –četiri puta veći nego caffe barova i sl. Mnoge kolege su morali zatvoriti, jer jednostavno nisu više mogli plaćati najmove, pošto smo zatvoreni doslovno preko noći bez ikakve najave većina je napunila klubove robom a račune i obaveze planirala platiti od zarade slijedećih vikenda. Dakle, uz nagomilavanje dugova i nemogućnost rada propalo je jako puno klubova . Na sve to država se je oglušila i kako tada tako i dan danas nas gleda maćehinim očima”- kaže za OGportal Božidar Bulić.

Ona navodi da na razne dopise koje su slali državi ,stožeru, premijeru ,ministrima , komorama… kao udruga ili osobno, nisu dobili niti jedan odgovor . Jednostavno je pušteno da jedna cijela grana ugostiteljstva propadne.
“Napominjem  i da od kada država (od 12 mjeseca 2020.) plaća ugostiteljima hladni pogon i daje 4000 kn po radniku, niti jedne kune nije dala nama vlasnicima BNND. Kao da mi ne moramo živjeti , imati obitelj , školovati djecu itd. Za razliku od drugih grana ugostiteljstva nama sve ovisi o organizaciji i planiranju i par mjeseci unaprijed, a mi još uvijek ne znamo kada odnosno hoće li nas uopće otvarati. Dok se dopuštaju razna okupljanja bez imalo kontrole , nas koji smo spremni i pridržavati se svih epidemioloških mjera nitko ni ne spominje. Sada opet naš posao rade razni ilegalni „klubovi“ ili privatne zabave bez nadzora i kontrole.
Kao udruga BNND trudimo se ukazati na sve naše problema ali jednostavno pažnju medija i javnosti dobivamo na kapaljku, Još uvijek se nadamo da će država shvatiti svoju pogrešku i obešteti nas na neki način te konačno shvatiti da smo mi jedna od jako važnih grana kako ugostiteljstva tako i turizma, te nam pomoći da se oporavimo od ovoga jako lošeg vremena za naš posao. Kako nam može pomoći ? Prvenstveno da nam daju pravo na rad, obeštećenje za sve mjesece koje nismo radili, pa makar to bili i samo troškovi hladnih pogona i ostalih troškova te da se napokon počne primjenjivati zakon o ugostiteljstvu. Zakon o ugostiteljstvu je jako dobro napisan ali se NE PRIMJENJUJE , to je zakon u kojem jasno piše što je posao restorana što posao caffe barova a što posao klubova. Koja su radna vremena i mogućnosti. Dakle, tražimo da naš posao radimo mi koji za to zakonski imamo registraciju a ne da naš posao radi ILEGALNO svaki kafić ili restoran.
Već nekoliko puta sam rekao da smo mi ZATVORENI , UNIŠTENI I ZABORAVLJENI i nadam se da je tome došao kraj i da će netko skrenuti i pažnju na nas te ispraviti ovu nepravdu koja nam je nanešena”- ogorčeno nam kaže Božidar Bulić.

Uz ovu udrugu jedini tko ih stalno spominje i pokušava se izboriti za njih je, kaže Bulić,  Hrvoje Bujas iz “Glasa poduzetnika” kojem puno zahvaljuje na potpori.