Aktualno Sport

Prva prijateljska utakmica završila je 1:1. Slijedi ozbiljnija proba protiv Belgije u nedjelju

VATRENI BEZ POBJEDE U PRVOJ PROVJERI ZA EURO! HRVATSKA ZA MORE PROMAŠAJA KAŽNJENA BOMBOM S 20 METARA

HRVATSKA – ARMENIJA 1:1 (Perišić 24′ / Wbeymar 72′)

Neodlučeno s Armenijom ne djeluje perspektivno pred skori početak Europskog prvenstva, niti će rasplamsati dobru atmosferu. Ali Hrvatska nije izgledala loše, većim dijelom utakmice Vatreni su bili nadmoćni, bolje su izgledali nego recimo protiv Cipra ili Malte. Međutim, previše su promašivali, gotovo je nevjerojatno koliko su prilika zapucali. Valjda će do početka Eura namjestiti ciljnike… Jer takvi neefikasni nemamo se pravo nadati nekom rezultatu na starokontinentalnom skupu.

Nagledali smo se podosta ovakvih prijateljskih utakmica prije velikih natjecanja. Važno je isprobati igrače i provjeriti trenutačnu formu, neke zamisli i varijante. Zato se i igraju ovakvi pripremni ogledi. Međutim, ipak je najvažnije da se netko ne ozlijedi pa možda zbog toga propusti vrhunac sezone, u ovom slučaju Europsko prvenstvo. No, ozljeda se dogodila Josipu Brekalu. Najednom je u 25. minuti, netom nakon što je Hrvatska povela, počeo šepati. Odmah je preselio na klupu, a umjesto njega ušao je Mario Pašalić.
Pa neće valjda nakon ozljede Lovrena problem postati i Brekalo? Čekali smo do kraja prvog poluvremena kako bismo vidjeli u kakvom će stanju Josip napustiti klupu. Ono što smo vidjeli, nije bilo dobro. Kad je sudac odsvirao kraj prvog poluvremena, Brekalo je prema svlačionici krenuo također šepajući… Još jednom smo pretrnuli u prvom poluvremenu. Nakon jednog oštrog starta na travnjaku je ostao ležati Borna Barišić. Uletjela je liječnička služba, na prvu nije izgledalo dobro. Ipak, čvrsti Borna se digao, malo popravio frizuru i nastavio igrati.
Dalićevi dečki su počeli dobro igrati nakon petnaestak minuta, a pogotovo nakon pogotka Ivana Perišića za vodstvo. Tako je napadač Intera sam sebi poklonio najljepši dar povodom stotog nastupa za Vatrene. Mogao je nešto kasnije još jednom zatresti mrežu armenskog vratara Jurčenka, ali je promašio iz blizine, sam s nekih pet metara. Inače, ta akcija koju je promašajem završio Perišić, bila je ljepotica utakmice, pa je vrijedi i opisati. Pašalić je sjajnom loptom uposlio Modrića, ovaj je ubacio do Kramarića koji loptu produžuje do Perišića… Šteta što je to Ivan promašio, lopta u mreži bila bi zaista šlag na torti super akcije. Da je zabio, Perišić bi se izjednačio s Eduardom na vječnoj ljestvici strijelaca Vatrenih, sustigao bi Eduarda, obojica bi na kontu imali po 29 pogodaka.

Čovjek koji je Perišića gledao s tribina Davor Šuker podosta je udaljen s 45 pogodaka, Mario Mandžukić je zabio 33. Imala je Hrvatska u prvom poluvremenu još dvije dobre prilike. Nakon dobrog udarca raspoloženog Perišića, Jurčenko je odbio loptu, Pašalić je probao ‘letećim volejem’ s nekih pet-šest metara, ali nije pogodio. U posljednjim sekumdama prve dionice, jakim udarcem s dvadesetak metara opasno je armenskom vrataru priprijetio Luka Modrić, promašio je za nekoliko centimetara.
Sjajnu šansu za Vatrene početkom drugog poluvremena imao je Ante Rebić, nakon dodavanja Kramarića promašio je iskosa posve sam s nekih desetak metara. Sjetili smo se tad priče oko Kramarića kojem se znalo zamjerati da je sebičan. Dvaput je namjestio zicere Perišiću i Rebiću, ali dečki nisu zabili. Uskoro su Vatreni imali još jednu šansu, glavom iz blizine nije pogodio Pašalić. Dvadesetak minuta prije kraja. Pašalić, koji je također bio iznimno raspoložen, imao je još jednu priliku, snažnim udarcem promašio je cilj s nekih dvanaest metara iskosa.

A onda iz čista mira, nakon grešaka Rebića i Škorića, Wbeymar postiže svoj vjerojatno najvažniji i najljepši pogodak u životu. Ubrzo stiže još jedan promašaj zicera, Ćaleta-Car promašuje glavom s nekoliko metara. Ali i Armenci su mogli do vodstva desetak minuta prije kraja, Barseghjan je pucao iskosa, udarac je bio sjajan, ali isto takav bio je i Livaković. Za kraj priče priliku je imao i Kramarić, ali je odlični Jurčenko i to obranio, očito osim Perišića nitko nije znao zabiti. (sportske.jutarnji.hr)