Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Britanska kraljica 13. lipnja sastaje se s američkim predsjedničkim parom

Britanska kraljica Elizabeta II idućeg će tjedna primiti u posjet američkog predsjednika Joea Bidena i njegovu suprugu Jill, objavila je Buckinghamska palača.

Do susreta, koji će se zbiti u nedjelju 13. lipnja, doći će po završetku Bidenova posjeta Britaniji, gdje će sudjelovati na sastanku na vrhu zemalja G7, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, navodi BBC.
Biden će biti 12. američki predsjednik na dužnosti kojega će primiti britanska kraljica. S Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom i njegovom suprugom Melanijom Elizabeta se sastala u Buckinghamskoj palači 2019. Britanska kraljica (95) prvi put se, još kao princeza, 1951. sastala s tadašnjim američkim predsjednikom, da bi se potom tijekom svoje 69-ogodišnje vladavine susrela sa svim izabranim američkim predsjednicima, osim s Lyndonom B. Johnsonom. Joe Biden i njegova supruga Jill u travnju su Elizabeti uputili izraze sućuti povodom smrti njezina supruga, vojvode od Edinburgha.

Sastanak na vrhu G7, koji će se održati u Cornwallu, biti će prvo osobno službeno putovanje američkog predsjednika u inozemstvo od preuzimanja dužnosti u siječnju, s obzirom da ga je do sada pandemija koronavirusa zaustavila u tome. U kratkom priopćenju Buckinghamske palače navodi se da će kraljica američki predsjednički par primiti u dvorcu Windsor. (hrt.hr)