Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U gradu u Velikoj Britaniji uskoro zabranjuju pušenje na otvorenom

Britanski Oxfordshire planira biti prvi u svijetu koji će potpuno zabraniti pušenje, a to planiraju napraviti do 2025. godine. Prve oštrije mjere kreću već krajem lipnja, prenosi Daily Mail.

Osim što je već zabranjeno pušenje u zatvorenom, krajem lipnja zabranit će se i pušenje na otvorenom – prvenstveno na terasama restorana i mjestima na poslu gdje zaposlenici odlaze pušiti cigarete.

Vijeće Oxfordshirea žele smrti prouzročene pušenjem smanjiti na minimum, a broj pušača svesti na samo pet posto populacije. Prioritet je prvenstveno stvoriti prostore koji ”osnažuju građane da ne puše”, među kojima su i prostori na radnim mjestima.

Šef zdravstva Oxfordshirea Ansaf Azhar kazao je kako te mjere neće građanima govoriti da ne puše, nego im je svrha da se stvori okruženje u kojem se potiče na nepušenje. “Naravno, to se neće dogoditi preko noći”, rekao je.

Usporedo s covidom 19, od kojeg je u pokrajini prošle godine preminulo 75.000 građana, u istom je vremenu od pušenja preminulo 90.000 građana, piše Večernji list, a prenosi N1.