Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Poražavajuće brojke: Prednjačimo po broju hospitalizacija od koronavirusa u Europi

U prosjeku, u bolnici je završio svaki deseti Hrvat zaražen koronavirusom
Od pojave pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, točnije od 15. travnja 2020. pa do 1. lipnja 2021. godine, evidentirano je čak 354.656 osoba oboljelih od covida-19. Nažalost, zbog komplikacija koje su uzrokovali teški simptomi, oko 40.000 osoba je bilo na bolničkom liječenju. To znači kako je svaki deseti Hrvat u prosjeku završio na bolničkom liječenju zbog koronavirusa, piše Novi list.

U već navedenom periodu, zabilježeno je 40.678 hospitalizacija covid bolesnika i to prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Točnije rečeno, bolničko liječenje zbog ozbiljnih simptoma bolesti je bilo neophodno za 11,5 posto svih zaraženih koronavirusom.
Za isto razdoblje, podaci iz bolnica ukazuju na brojku od 4 149 hospitaliziranih kojima je bio potreban respirator. Statistički gledano, u ukupnom broju oboljelih bilo je 1,2 posto najtežih slučajeva, dok je u broju hospitaliziranih nešto više od 10 posto.

Prosjek na europskoj razini
Zbog ilustracije preopterećnosti zdravstvenog sustava, najbolje je uzeti brojke iz godine kada nije bilo pandemije. Na svim infektivnim odjelima diljem Hrvatske u 2019. godini se liječilo 32.800 pacijenata. Ipak, u godinama covida, broj bolnički liječenih od covida-19 otprilike odgovara, na primjer, godišnjem broju pacijenata hospitaliziranih u svim kliničkim bolnicama i klinikama na području Primorsko-goranske županije.

Valja imati na umu kako se za vrijeme pandemije u bolnicama njegovalo dvostruko više pacijenata s koronavirusom od ukupnog godišnjeg broja hospitaliziranih u KB-u Dubrava.

Iako precizne statistike o broju dana bolničkog liječenja ne postoje, iz HZJZ-a tvrde kako je prosječno trajanje hospitalizacije iznosilo 11,5 dana. To znači da su hospitalizirani od covida bili gotovo dvostruko dulje u bolnici od uobičajenog prosjeka.

Ako uzmemo u obzir druge zemlje EU, broj hospitalizacija u Hrvatskoj je bio nešto viši u odnosu na europski prosjek. Ipak, iz HZJZ-a ističu kako se radi o nedovoljno pouzdanim podacima.

Najveći i najniži broj smrtnosti od covida u Europi
“Podaci o stopi hospitalizacije covid-19 bolesnika za EU zemlje u ovome su trenutku dostupni na tjednoj razini. Kako prikupljanje podataka, odnosno kategorije koje se prikupljaju, nisu ujednačene na razini EU-a, podaci o stopi hospitalizacija nisu dostupni za sve EU zemlje. Ako se u obzir uzme prosjek zemalja EU-a za koje su podaci dostupni, u zadnja dva tjedna Hrvatska ima veću stopu u odnosu na prosjek EU-a, no taj se podatak ne može smatrati referentnim s obzirom na spomenuta ograničenja”, objasnila je epidemiologinja Marija Bubaš za Novi list.

Broj umrlih od koronavirusa se popeo do brojke od 8 034 u već navedenom razdoblju od 15. travnja prošle godine do 1. lipnja 2021. Riječ je o najteže oboljelima, smještenima u jedinicama intenzivne skrbi, no prema bolničkim podacima, gotovo polovina ukupnog broja umrlih od koronavirusa nije bila na respiratoru.

Ako se gleda smrtnost od covida-19, Hrvatska stoji dobro u odnosu na ostatak Europske unije.

Stopa od 2,2 posto smješta nas otprilikeu sredinu. Najnižu smrtnost imaju Norveška (0,62 posto) i Danska (0,89 posto), a najvišu imaju Slovačka (3,17 posto), Grčka (3 posto) i Italija (2,99 posto).

Ispod Hrvatske su se pozicionirale Velika Britanija Brazil i Njemačka, a manju smrtnost od nas imajususjedna Slovenija (1,72 posto) i Crna Gora (1,59 posto).
Period liječenja
Ipak, bolnički podaci variraju – na primjer, na odjelu intenzivne njege u Varaždinskoj bolnici, liječeno je 11 posto hospitaliziranih, što se uklapa se u hrvatski prosjek, ali zato je smrtnost iznosila čak 25,7 posto.

Prosječna duljina hospitalizacije Varaždinskoj bolnici iznosila je čak 16 dana. U KBC-u Rijeka, hospitalizirani su ondje ležali 8,89 dana.

Na intenzivnoj njezi u OB Pula liječilo se upola manje hospitaliziranih, 9,2 posto, ali valja istaknuti kako je dio pacijenata prebačen u KBC Rijeka. Hospitalizacija u toj bolnici trajala je u prosjeku devet dana, a smrtnost među hospitaliziranima iznosila je 11 posto.

Od početka pandemije u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević hospitalizirano je oko 2 700bolesnika. Čak 400 bolesnika je trebalo intenzivnu medicinsku skrb. Prosječna duljina hospitalizacije u navedenoj bolnici iznosila je desetak dana, a smrtnost je iznosila oko 10 posto. (rtl.hr)

Od 15. travnja 2020. do 1. lipnja 2021. godihne u Hrvatskoj je bilo:

8.034 umrlih
54.656 oboljelih
40.678 hospitalizacija
4.149 na respiratoru
1,2 % najtežih slučajeva