Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Srbija: Besplatna cjepiva građanima BiH, moguće i Sjeverne Makedonije

Srbijanska vlada usvojila je u četvrtak odluku kojom se državljanima Bosne i Hercegovine omogućuje cijepljenje protiv covida-19 u Srbiji, a beogradski mediji javljaju da je predsjednik Srbije zatražio besplatno cijepljenje i za građane Sjeverne Makedonije.

Odluka je donijeta s obzirom na to da “susjedna država trenutno ne posjeduje neophodnu količinu cjepiva”, navedeno je u priopćenju nakon današnje sjednice vlade.

  • Na ovaj način iskazuje se solidarnost s građanima BiH i omogućuje postizanje kolektivnog imuniteta na regionalnoj razini, poručila je vlada.

Poziv na besplatno cijepljenje građanima BiH uputio je u srijedu 2. lipnja srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s političkim čelnicima Republike Srpske u Beogradu.

On je naglasio kako Srbija ima dovoljno cjepiva i da će se cijepljenje državljanima BiH omogućiti “u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Loznici i bilo kom drugom gradu ili pograničnom mjestu”.

Svi cijepljeni dobit će tzv. zeleni digitalni certifikat kakav dobivaju cijepljeni građani Srbije i koji već priznaje nekoliko država, među kojima Turska, Grčka, Slovenija, Mađarska i Ujedinjeni Arapski Emirati, a u tijeku su pregovori da ga prije početka ljetne sezone priznaju još neke zemlje.

Beogradski mediji objavili su u četvrtak navečer kako je Vučić zatražio od Vlade da se u Srbiji omogući besplatno cijepljenje i građanima Sjeverne Makedonije.

Nakon ranije donacije ukupno 48.000 doza cjepiva protiv covida Sjevernoj Makedoniji, Skoplje je uzvratilo Beogradu odlukom da srbijanski turisti na proputovanju u Grčku tijekom turističke sezone od lipnja do kolovoza ne plaćaju cestarinu. (hrt.hr)