Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Johnson pozvao čelnike G7 da procijepe svijet do 2022. godine

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u subotu čelnike skupine sedam bogatih zemalja (G7) da se obvežu cijepiti cijeli svijet protiv Covid-19 do kraja 2022. godine, te da to učine do sastanka u Velikoj Britaniji sljedeći tjedan.

Johnson će biti domaćin prvog summita “uživo” u gotovo dvije godine, a koji slijedi nakon sastanka ministara financija skupine koji je završio ranije danas, te je rekao da će tražiti zalog za postizanje globalnog cilja cijepljenja.

“Cijepljenje svijeta do kraja sljedeće godine bio bi najveći podvig u povijesti medicine”, rekao je Johnson.

Pozvao je kolege čelnike G7 da mu se pridruže u okončavanju pandemije te da se obvežu kako nikada više neće dozvoliti da se ponovi uništenje koje je prouzročio koronavirus.

Čelnici Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Država, Italije, Japana, Europske unije i Kanade pridružit će se Johnsonu na trodnevnom summitu u Cornwallu, na jugozapadu Engleske, a koji počinje u petak.

To će također biti prvo inozemno putovanje američkog predsjednika Joea Biddena otkako je preuzeo dužnost u siječnju.

Iako su najbogatije države cijepile veliki dio svog stanovništva, mnoge siromašne zemlje nisu imale jednak pristup cjepivima. Zdravstveni stručnjaci upozorili su da će se virus nastaviti širiti i mutirati ukoliko se ne donira više cjepiva.

Američka ministrica financija Janet Yellen kazala je u Londonu na sastanku ministara financija da je najbogatijim državama promicanje cijepljenja u siromašnijim zemljama, koje si ne mogu priuštiti kupnju, gorući problem.

Također je ponovila američko stajalište da treba ukloniti patentna prava na cjepiva, te je dodala da čine sve što je u njihovoj moći da riješe probleme u lancu opskrbe, a koji su spriječili povećanje doza cjepiva u drugim dijelovima svijeta.

Velika Britanija naručila je više od 500 milijuna doza cjepiva protiv Covid-19 za svoje stanovništvo od 67 milijuna ljudi, ali su poručili da će donirati sve doze koje joj neće trebati.(N1)