Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Londonski policajac priznao krivnju za otmicu i silovanje Sarah Everard

Londonski policajac priznao je krivnju za otmicu i silovanje 33-godišnje Sarah Everard čiji je nestanak, dok se vraćala kući u južnom Londonu početkom ožujka, pokrenuo nacionalnu debatu o zločinima nad ženama.
Njezino tijelo pronađeno je nakon više od tjedan dana u šumi u Kentu, oko 80 kilometara od mjesta gdje je Everard posljednji put viđena.

Londonski policajac (48) priznao je krivnju za njezinu otmicu i silovanje. Također je rekao sudu da preuzima odgovornost za njezinu smrt, ali je službeno očitovanje o krivnji izostalo, objavila je britanska novinska agencija PA.

Tek treba vidjeti hoće li se suočiti s optužbom za namjerno ubojstvo ili za ubojstvo iz nehaja. Članovi obitelji Everard bili su prisutni na kaznenom sudu Old Bailey kada je policajac priznao krivnju. Iduće ročište zakazano je za 9. srpnja.

Nestanak mlade žene zainteresirao je britansku javnost, a interes je porastao nakon što je pronađeno njezino tijelo i kada je otkriveno da je osumnjičenik londonski policajac. Na bdjenje, koje je trajalo danima nakon pronalaska njezina tijela, došla je i Kate, vojvotkinja od Cambridgea.

Policija je prisilno suzbila okupljanje, pozivajući se na pravila fizičkog razmaka u pandemiji, a javnost ih je kritizirala zbog primijenjene agresivne taktike. No istraga nadležnog nadzornog tijela pokazala je da su policajci ispravno postupili. (hrt.hr)