Aktualno OG sada Ogulin

Nastavljene radionice o medijskoj pismenosti

U sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva, u Pučkom otvorenom učilištu nastavljene su radionice o medijskoj pismenosti, namijenjene novinarima. Prof. Ivan Tanta i ovog puta je pozornost posvetio medijima i njihovom izvještavanju, stavljajući naglasak na informacije koje dopiru do starije populacije.

Obradio je niz tema, primjerice,  kako  pisati za različite medije, jesu li bolje kraće ili duže vijesti, kako se pišu, na koja pitanja treba dati odgovore, te koja je razlika između elektroničkih i tiskanih medija. Polaznici su nakon toga imali priliku, u vježbama,  iskazati svoje potencijale i napisati vijesti, a na konkretnim primjerima moglo se uočiti što je bitno za istaći, a što je nepotrebno naglašavati. Rečeno je i kako riječi koje se u informacijama učestalo  ponavljaju zbunjuju i skreću pozornost  s važnih činjenica.

“Strane i stručne riječi nisu dio svakodnevnog govora pa ih  ljudi ne razumiju.  Pišite kao što govorite, jer je to jedini put do čitatelja”-poručio je prof. Tanta, a radionice su nastavljene predavanjem o stereotipima i poteškoćama u komunikaciji, te njihovim uzrocima.