Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa nije prihvatio ponuđenu ostavku njemačkog kardinala Marxa

Papa Franjo odbio je ponuđenu ostavku njemačkog kardinala Reinharda Marxa na dužnost nadbiskupa Muenchena zbog spolnog zlostavljanja u Crkvi, objavio je Vatikan.

Marx, jedan od najutjecajnijih liberala u Crkvi, ponudio je ovaj mjesec svoju ostavku, objasnivši da želi preuzeti svoj dio odgovornosti za “katastrofu” spolnog zlostavljanja u Crkvi zadnjih desetljeća.

Papa je u pismu koje je objavio Vatikan odgovorio da razumije njegove motive za ostavku, ali da je neće prihvatiti.

  • To je moj odgovor, dragi brate. Nastavite kako predlažete, ali kao nadbiskup Muenchena – napisao je Papa Marxu.

Marx, bivši čelnik njemačkih katolika, nije osumnjičen da je upleten u spolna zlostavljanja ili njihovo prikrivanje. Crkva među ostalim istražuje optužbe za zlostavljanje i u kelnskoj nadbiskupiji, najvećoj u Njemačkoj, nakon objave izvješća u ožujku o stotinama žrtava ondje.

Papa je prošli tjedan poslao dva inozemna biskupa u kelnsku nadbiskupiju kako bi istražili kako je reagirala na slučajeve zlostavljanja.

Papa je isto tako prošli tjedan izvršio najveću reviziju crkvenog prava u posljednja četiri desetljeća, postroživši mjere protiv svećenika koji zlostavljaju maloljetnike i čine prijevare.

Revizija na kojoj se radilo od 2009., a započeo ju je prethodni papa Benedikt XIV., odnosi se na Šestu knjigu Zakonika kanonskog prava koja se sastoji od 1750 članaka. To je dosad najveća revizija tog kaznenog zakona otkad ga je 1983. potpisao papa Ivan Pavao II. (hrt.hr)