Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruski gubernator: Roštilj i kazna

Prvi čovjek sibirske regije Burjatije kažnjen je zbog roštiljanja na otvorenom, što je protuzakonito u sezoni šumskih požara.

Masovni požari zadnjih godina sve češće haraju ruskim prostranstvima, naročito u Sibiru i na Dalekom istoku. Pospješuju ih male količine padalina i dramatični toplinski udari koje znanstvenici povezuju s klimatskim promjenama.

Upravo zbog toga je vlada ruske republike Burjatije usvojila zakon koji nalaže da se u sezoni ne smije ložiti na otvorenom, a prekršila ga je – osoba koja joj je na čelu.

  • Ministarstvo me kaznilo za potpaljivanje roštilja. I ne mogu ništa prigovoriti jer su u pravu, napisao je Tsidenov na Instagramu objavivši fotografiju roštilja i kazne. A ona iznosi 3000 rubalja, što je oko 250 kuna.

Tsidenova je gubernatorom Burjatije imenovao Vladimir Putin 2017.

Dužnosnici ove planinske regije uz obalu Bajkala zadnjih su mjeseci zabilježili 78 požara na 1000 hektara, a čuvari zakona napisali su 1200 kazni za kršenje protupožarne sigurnosti u ukupnom iznosu od dva milijuna rubalja.

Ruska državna šumarija objavila je da su prošle godine požari uništili 9,1 milijuna hektara šumske površine, što je otprilike veličina Portugala.

Greenpeace tvrdi da je to premala brojka jer ne uključuje požare niskog raslinja u tundri. (hrt.hr)