Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Za iduća dva dana upaljen Meteoalarm: Stiže jače grmljavinsko nevrijeme, budite na oprezu


Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni, ističe DHMZ

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano. Većinom od sredine dana očekuje se jači razvoj oblaka te mjestimice kiša i grmljavina, moguće i izraženiji pljuskovi. Uz slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar dnevna će temperatura biti između 25 i 27 °C, a jutarnja između 12 i 16 °C.

Za osječku regiju upaljen je žuti meteoalarm, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.DHMZ upozorava na jače grmljavinsko nevrijeme i napominje kako treba posebno pripaziti u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni.
U središnjoj Hrvatskoj temperature će se ujutro kretati od 14 do 18 °C, a danju, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, između 25 i 27 °C. Pritom će biti više oblaka, u popodnevnim satima uz povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove koji će vjerojatno biti manje česti nego na istoku, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.
I u gorju sjevernjak i sjeveroistočnjak, na sjevernom pak Jadranu slaba i umjerena bura, uglavnom samo podno Velebita na udare i jaka, a od sredine dana u Istri i prema otvorenom moru sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Ponegdje su mogući pljuskovi nakon sredine dana i to posebno u unutrašnjosti Istre te dijelu Gorskog kotara. Najviša temperatura od 21 do 25 °C, na moru između 26 i 30 °C.
U Dalmaciji sunčanije nego na sjevernom Jadranu iako se poslijepodne ne može isključiti poneki pljusak, i to posebno u unutrašnjosti. Nakon jutarnje bure zapuhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, koji na otvorenom moru može biti jak. Temperatura danju od 27 do 31 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku te malu vjerojatnost za pokoji pljusak. Puhat će ujutro bura, tijekom dana jugozapadni i sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more.”

Nestabilno vrijeme
U petak će biti još nestabilnije, a DHMZ je upalio žuti meteoalarm za osječku, zagrebačku i karlovačku regiju. Na kopnu se očekuje promjenjiva naoblaka te povećani izgledi za kišu i grmljavinu, uz podjednaku temperaturu kao u četvrtak.
U subotu sunčanije uz manju vjerojatnost za kišu te ponovno malo toplije. A u nedjelju je opet izgledno više oblaka pri čemu će porasti vjerojatnost za pljuskove ili prolaznu kišu.
Na Jadranu do kraja tjedna većinom sunčano uz mogućnost za neverine, uglavnom na sjevernom Jadranu, i to ponajprije u petak i nedjelju. Zadržat će se vrlo toplo, povremeno s burom te jugozapadnim i sjeverozapadnim vjetrom, prognozirao je Krunoslav Mikec za HRT. (jutarnji.hr)