Aktualno OG sada Ogulin

Ivaninu kuću bajke u tri dana posjetilo više od 800 gostiju!

U nedjelju je završilo lipanjsko izdanje Ogulinskog festivala bajki.
Bilo je tu puno smijeha, zabave i čarolija koje nisu zaobišle ni Ivaninu kuću bajke.
O tome najbolje svjedoče brojke koje pokazuju da ih je od petka do nedjelje posjetilo čak 804 posjetitelja (od čega čak 735 individualnih posjetitelja).

“U petak smo otvorili i izložbu “Stazama Kosjenke i Regoča” koju čine radovi mališana iz Dječjeg vrtića Zapruđe koje je nadahnulo prijateljstvo male vile Kosjenke i velikog diva Regoča. Za postavljanje ove izložbe u Ivaninoj kući bajke i prijateljstvo naših ustanova zaslužna je naša Ogulinka Ljiljana Ivković koja je i sama zaposlena u tome vrtiću. Bajka Regoč svakako je nadahnula i brojna druga prijateljstva. Tako posebno mjesto u ovoj izložbi zauzimaju i dvije sasvim posebne slikovnice.

Slikovnica “Naš superheroj div Regoč” nastala je 2016. godine u Osnovnoj školi Josipa Kozarca iz Slatine u sklopu jednog školskog projekta, a izdana je u partnerstvu s društvom Naša djeca Slatina i Virovitičko-podravskom županijom. Autori priče i crteža učenici su tadašnjeg 5.b razreda koji su Regočeve pustolovine i izazove s kojima se suočio u suvremenom svijetu osmislili uz stručnu pomoć svog učitelja hrvatskog jezika i mentora Denisa Ostrošića. Nakladnik je Društvo Naša djeca Slatina, urednici su Denis Ostrošić i Snježana Pačarić. Ova je slikovnica dvojezična te je tako uz hrvatski jezik dostupan i prijevod na engleskom jeziku.

Uz Regoča u suvremenom ruhu, predstavili smo i samu bajku Regoč u nešto drugačijem izdanju. U sklopu izložbe tako možete pročitati ovu bajku i u stihovima u prepjevu Ljiljane Ivković. Gospođa Ivković šest je Ivaninih bajki iz Priča iz davnine prepjevala 2004. godine u knjizi “U stihu i rimi o davnoj davnini”, a u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu i u nakladi HUM bajka izdan je prepjev bajke Regoč s kineskim prijevodom. Za prijevod su se pobrinuli Filip Ivković i Shugi Wen, a ilustratorica je odgajateljica Danijela Šušak, odgojiteljica iz Zagreba. Ova je slikovnica poslužila i kao inspiracija i temelj za animirani film Regoč koji također možete pogledati u sklopu naše izložbe, a dostupan je i na YouTubeu.

Prijateljstva nadahnuta ovom bajkom tu ne staju: u Kreativnoj sobi u sklopu ove izložbe još uvijek možete vidjeti i diva Regoča od filcane vune. Osmislila ga je i izradila Smiljana Strahija koja nam ga je i poklonila te će tako njezin filcani Regoč postati stalni stanar naše Kuće.

Bajka Regoč tako i danas uspješno promovira prijateljstvo i poveznica je za brojne uspješne suradnje. Posebno nas veseli što su i samo otvorenje ove izložbe svojim prisustvom uveličali naš gradonačelnik Dalibor Domitrović i autorica Ljiljana Ivković te naši novi prijatelji: ilustratorica Danijela Šušak, prevoditeljica Mirta Ostrošić i profesor Denis Ostrošić – danas ujedno i gradonačelnik grada Slatine. Uvijek nas veseli kad Ivanina djela stvaraju nova poznanstva i potiču na kreativni izričaj i zahvalni smo našoj Ivani i na tom daru! Sigurni smo da će iz ovih novih prijateljstva nastati i puno novih čarobnih projekata.

U nastavku festivalskog vikenda proveli smo i dvije besplatne kreativne radionice: kreativne ručice malenih posjetitelja izrađivale su Kosjenkine košiće s petljom” -kaže nam ravnateljica  Tihana Turković.

Do rujanskog festivalskog vikenda pozivaju sve da bajke u Ogulinu potraže na vrhu čudnovatog Kleka, u toku romantične rijeke Dobre, u dubini Šmitova jezera, vilinskoj vodi iz Cesarovca i na brojnim drugim čarobnim lokalitetima te, naravno, u Ivaninoj kući bajke, od utorka do nedjelje od 10 do 17 sati!