Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin o sastanku s Bidenom: Bilo je konstruktivno, veleposlanici se vraćaju

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu u Ženevi da je njegov prvi sastanak s američkim kolegom Joeom Bidenom bio “konstruktivan” te su se dogovorili vratiti veleposlanike i provesti konzultacije o kibernetičkim napadima, prenose agencije.

  • Nije bilo nikakva animoziteta, rekao je na konferenciji za novinare Putin o sastanku čelnih ljudi dviju sila koje imaju vrlo napete odnose.
  • Suglasili smo se da će se veleposlanici naših zemalja vratiti na svoja mjesta. Mnogo je pitanja u kojima se naše procjene razlikuju, no dvije strane pokazale su želju da razumiju jedna drugu i pronađu načina da približe stajališta, rekao je Putin.

Veleposlanike su dvije prijestolnice povukle ranije ove godine u jeku rasta napetosti.

Dvije zemlje međusobno se optužuju za kibernetičke napade.

  • Dogovorili smo se da ćemo početi konzultacije o kibernetičkoj sigurnosti, rekao je Putin. Međutim, “najveći broj kibernetičkih napada u svijetu izvodi se s američkog prostora”, ustvrdio je Putin kritizirajući izostanak suradnje Washingtona u tom pitanju.

O kontroli naoružanja

Ruski predsjednik je rekao da će Moskva i Washington početi razgovore o mogućim promjenama nedavno produljenog sporazuma o kontroli naoružanja Novi START, dodavši da dvije zemlje snose odgovornost za nuklearnu stratešku stabilnost.

Dvije su zemlje u veljači produljile ugovor Novi START na pet godina. Po ugovoru, SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojevih glava, za 30 posto manje u odnosu na plafon utvrđen 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800. Putin je također kazao da je Rusija dostavila SAD-u iscrpne informacije o kibernetičkim napadima.

O Ukrajini

Na pitanje o ulasku Ukrajine u NATO izjavio je sljedeće:

  • Mislim da ne trebamo o tome ništa više raspravljati.

O Navaljnom

Govoreći o Alekseju Navaljnom rekao je da je on prekršio ruske zakone. Kaže da je otišao nakon “navodnog” trovanja Novičokom prošle godine, a nije se javio ruskim vlastima “kako je i trebao”.

  • On je to svjesno radio, otišao je iz države na oporavak. Čim je gospodin otišao u bolnicu, objavio je videe na internetu. Svjesno je htio prekršiti zakone. O čemu dalje trebamo raspravljati? (hrt.hr)