Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Veliki rast broja zaraženih koronavirusom u Moskvi

Nakon rekordnih novih slučajeva zaraze koronavirusom u Moskvi Kremlj je u petak nagli porast broja novozaraženih pripisao oklijevanju ljudi da se cijepe, a čiji je uzrok pripisan “nihilizmu”.
Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov kazao je da predsjednik Vladimir Putin pomno prati situaciju.

Zamoljen da objasni veliki skok broja novozaraženih, Peskov je naveo “lukavu prirodu” virusa, aludirajući na sposobnost mutiranja, te “potpuni nihilizam i nisku procijepljenost”. Odbacio je mišljenje kritičara da su Rusi neskloni cijepljenju zbog nepovjerenja prema vlastima.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin produljio je restrikcijske mjere, uključujući i zabranu održavanja javnih događaja s više od 1000 ljudi, zatvaranje kafića i restorana u 23 sata te zatvaranje nogometnih navijačkih zona postavljenih za Europsko nogometno prvenstvo.

Sobjanin je početkom tjedna kazao da se Moskva, koja broji 13 milijuna ljudi, sada suočava s novom, agresivnijom varijantom te da se stanje u prijestolnici vrlo brzo pogoršava.

U petak je naglasio da je 90 posto novih zaraza u Moskvi uzrokovano varijantom delta, prvi put otkrivenom u Indiji. Rusija, najveća zemlja na svijetu, ima 5,2 milijuna zaraženih od početka pandemije. Do 2. lipnja, do kada su dostupni podaci, barem prvu dozu cjepiva primilo je 18 milijuna Rusa, jedna osmina stanovništva. (hrt.hr)