Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zadnji dan školske godine

Zadnji je dan školske godine koju su obilježili koronavirus i potresi na Banovini. O nastavi, koja se odvijala i u učionicama i na daljinu, pod epidemiološkim mjerama, s maskama i u (samo)izolaciji, govori se u emisiji Hrvatskoj radija U mreži Prvog urednice i voditeljice Mirjane Grahovac.

Gostuju ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan, te ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić.

  • Na kraju školske godine možemo reći da je bilo vrlo izazovno i vrelo teško, ali i primjereno situacijama. Na zadovoljstvo svih nas održali smo nastavu sukladno uputama, u velikom dijelu licem u lice. To je jako dobro, a najbolje je da su učenici nižih razreda osnovne škole 98% bili u školskim klupama i to ne može zamijeniti niti jedan oblik nastava i koji je najbolji jer su učenici s vršnjacima i u interkaciji s njima te s učiteljima, rekla je Šerepac.

Čak 85% viših razreda srednje škole je također bilo na nastavi prema modelu A (u školi), dok je 71% srednjoškolaca bilo na nastavi u školama, dodala je.

  • Vrlo je visok postotak maturanata koji su bili u školskim klupama, njih 90%, te se pripremati za državnu maturu koja je već započela, rekla je Šerepac.

Orlić je govorio o nastavi u Petrinji rekao je da se nastava održavala uživo sve do potresa.

  • Ono što se dogodilo 29.12.2020. u Petrinji smo ostali gotovo bez svih objekata koji mogu primiti veći broj djece. Ostala je samo jedna snovna škola. Maturante smo vozili u 17 km udaljeni Jabukovac da imaju nastavu uživo. Od prvog do trećeg razreda nastava je održana online jer nakon potresa nije bilo mjesta gdje učenike smjestiti, rekao je Orlić.

Tuškan je zahvalila svim učiteljima i zaposlenicima u ustanovama za odgoj i obrazovanje jer bez njihove predanosti, snalažljivosti, empatije i strpljenja, komunikacije s roditeljima ne bi bilo dobrih rezultata.

Treba vratiti život u potresom pogodenu Banovinu. Dobro bi bilo napraviti analizu covida na zdravlje djece ako želimo poboljšanje u sustavu, smatra.

Imamo problema sa zapošljavanjem pomoćno-tehničkog osoblja, čekaju odobrenje za zapošljavanje, a nužni su za rad škola. Dosta toga čeka jesen za rješavanje, rekla je.

Šerepac je rekla kako je otvoren niz pitanja.

  • Bila je izazovna godina u kojoj je bilo bitno osigurati odvijanje nastavnog procesa. Dionici iznutra i izvana dali su svoj nemjerljiv doprinos. Iduća školska godina započinje 6. rujna i nadam se da će biti dobra epidemiološka situacija da ćemo moći svi krenuti raditi ono što jesmo i da će se vratiti sve ono što je bitno za život škola – kuhinje, čišćenje i drugo, istaknula je. (hrt.hr)