Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nakon ostavke Vatavuka i reakcije liječnika iz Vinogradske, Zadravec kaže da nikoga nije optužila za krađu, Za što onda?

Nakon što je v. d. ravnatelja Zoran Vatavuk odstupio s te dužnosti, Upravno vijeće će u ponedjeljak izabrati novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice
Kao da nema kraja zapletima u jednoj od najvećih hrvatskih bolnica. Nakon što se ministar zdravstva Vili Beroš sastao s bivšom predstojnicom klinike za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijanom Zadravec, o čemu je prvi izvijestio RTL, Zoran Vatavuk odlučio je podnijeti ostavku na mjesto v. d. ravnatelja te bolnice.

U svom prvom velikom javnom istupu, Vatavuk je o ovoj temi progovorio na konferenciji za medije. Baš kao i radiolozi koje je Dijana Zadravec prozvala za korupciju.
Još je jedan ravnatelj Vinogradske odustao. Ugledni oftalmolog Zoran Vatavuk na toj je poziciji bio tek nešto malo duže od mjesec dana.

“Sljedećih nekoliko dana obavljat ću samo tehničke dužnosti. Najvjerojatnije do ponedjeljka”, rekao je Vatavuk. Odluku o ostavci donio je nakon što je čuo da se ministar dva puta sastao sa smijenjenom predstojnicom.

“Šta mi je ostalo drugo nego pomoći ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje. Odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti”, poručio je v.d. ravnatelja.

O cijeloj se situaciji danas priopćenjem oglasio i sam ministar. Napisao je da se sa Dijanom Zadravec našao na njenu zamolbu, zahvalio profesoru Vatavuku što je održao mir i rad u bolnici te dodao:

“Šteta je što je nastojanje da se raščiste problemi u bolnici protumačio kao iskaz nepovjerenja prema njemu osobno, što ne odgovara istini”.

Da mnoge stvari ne odgovaraju istini rekao je i jedan od liječnika koje je bivša predstojnica optužila za nepravilnosti u radu.

“Dijana Zadravec nas je optužila da krademo materijal iz državne ustanove. Materijali koji su po njoj ‘ukradeni’ ne mogu se koristiti ni u jednoj privatnoj ustanovi”, tvrdi Vladimir Kalousek, radiolog u KBC-u Sestre Milosrdnice.

“Držala je u ladici potpisane papire za 60 pacijenata i time onemogućavala fakturiranje i isplatu prema dobavljačima, što je posljedično uzrokovalo zastoj u nabavi potrošnog materijala”, dodao je Kalousek.

To nije istina tvrdi i prof. Zadravec.

“Ja nisam okrivila nikoga da otuđuje materijal nego da su ga nesavjesno naručivali, preko mjere. Bilo je materijala kad sam ja zatekla dva procesa na zalihi milijun eura! To je potpuno neopravdano. Od toga 700.000 kuna materijala kojem je istekao rok trajanja”, objasnila je Zadravec.

Kalousek kaže kako osoblje nije znalo gdje se Zadravec nalazila za vrijeme prve covid krize (od 3. do 6. mjeseca) prošle godine.

“Prema nama dostupnim podacima, u cijeloj godini je očitala samo 250 nalaza”, dodao je.
Zdravec da su Kalousekove tvrdnje “apsolutna laž” te da je cijelo vrijeme bila u bolnici, na svom radnom mjestu.

“Ja radim u tajništvu radiologije. Tamo je jedan moj ured, radna soba je još jedan moj ured”, ustvrdila je.

Radiolog je izrekao da zahtijevaju da se vještači i njeno porijeklo imovine, na što je Zadravec sa smiješkom odgovorila: “Slobodno”. Dakle, afera Vinogradska, po svemu sudeći, nije ni blizu kraju.

Nakon što je v. d. ravnatelja Zoran Vatavuk odstupio s te dužnosti, Upravno vijeće će u ponedjeljak izabrati novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva. (rtl.hr)