Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Odobrena nova sredstva za COVAX, dodatnih 775 milijuna dolara

Upravni odbor Globalnog saveza za cjepiva GAVI odobrio je dodatnih 775 milijuna dolara za isporuke cjepiva protiv covida-19 siromašnim zemljama u iduće dvije godine, objavljeno je u petak.

Ukupna dostupna sredstva, kako bi se pokrio trošak isporuke cjepiva, iznosit će 925 milijuna dolara, stoji u priopćenju GAVI-ja.

Inicijativa COVAX, kojom zajednički upravljaju GAVI i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), isporučila je 90 milijuna doza cjepiva 132 zemlje od veljače, ali se suočava s problemima u opskrbnom lancu, od kada je Indija suspendirala izvoz cjepiva.Sada se ubrzava opskrba cjepivima i COVAX procjenjuje da će ispuniti cilj isporuke 1,8 milijardi doza cjepiva zemljama s niskim dohotkom u prvom tromjesečju 20202., objavio je GAVI.

Upravni odbor GAVI-a također je postavio nove uvjete za pristup cjepivima kojima nastoji odvratiti zemlje srednjeg dohotka od sudjelovanja u inicijativi, inzistiranjem da plate za cjepiva COVAX-a u potpunosti unaprijed.

“Počevši od 2022. godine, model će omogućiti samofinancirajućim sudionicima koji se oslanjaju na ustanovu za pristup dozama da nastave s nabavom cjepiva putem COVAX-a pod revidiranim uvjetima i odredbama,” navodi se.

Reuters je objavio u utorak, citirajući interne dokumente GAVI-ja, da se promjenom nastoje smanjiti financijski rizici COVAX-a, povećati fokus na zemlje kojima su cjepiva najpotrebnija i smanjiti sudjelovanje bogatijih zemalja.

GAVI procjenjuje da bi broj zemalja sudionica sheme mogao pasti na 120-130 iduće godine, sa 190.

Zemlje u Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, kao i zemlje poput Južne Afrike, mogle bi se suočiti s većim troškovima za pristup shemi te bi trebale posuđivati novac kako bi osigurale doze.

Međutim, najsiromašnije, većinom afričke i južnoazijske zemlje, imat će iste uvjete.(N1)