Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Treća sreća za Vrhovni sud: Je li moguć dogovor predsjednika i premijera?

Treća sreća. Tako bi se najkraće mogla svesti sapunica vezana uz izbor čelne osobe Vrhovnog suda. Nakon što je propao pokušaj predsjednika države da se na to mjesto izabere Zlata Đurđević, Državno sudbeno vijeće (DSV) u srijedu raspisuje novi javni poziv. Pitanje je je li nakon svega moguće da predsjednik predloži kandidatkinju iza koje bi mogla stati vladajuća većina u Saboru.

“DSV bi trebao raspisati novi treći javni poziv, nadajmo se da će biti treća sreća. Na poziv se onda mogu javiti kandidati koji su zainteresirani. Imamo sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa ćemo donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva, rekao je predsjednik DSV-a Darko Milković.

Zlata Đurđević se na novi poziv neće prijavljivati, no pitanje je hoće li predsjednik republike Zoran Milanović tjerati inat ili predložiti novu osobu. U petak je predsjednik Vlade Andrej Plenković slao pomirljive tonove.“Ne vidim zbog čega se ne bi postigao konsenzus o nekoj novoj osobi. Nije mi uopće jasno kako netko može tako lakonski to zaključiti. Osim ako ima neku informaciju s druge strane da se nikog neće htjeti predložiti. Dakle, mi ne možemo predložit, to može samo predsjednik. Ne vidim zašto se to ne bi dogodilo. Pa nije do nas ovo sve. Treba ići zakonitom procedurom i onda će sve biti dobro”, poručio je Plenković.

Aktulanom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat ističe sredinom srpnja, a do izbora novog mijenjat će ga Marin Mrčela. No ako izbor zapne, može li Mrčela i nakon nove godine obnašati tu dužnost? On tvrdi da može.

“Godišnji raspored se donosi za jednu godinu i spada u poslove sudske uprave. S obzirom na to da poslove sudske uprave donosi i zamjenik, to onda znači da je i zamjenik ovlašten donositi godišnji raspored”, rekao je Mrčela, za sada još uvijek zamjenik predsjednika Vrhovnog suda.

Na potezu ponovno Milanović
Isto kažu i u Ministarstvu pravosuđa u kojem se upravo zbog te situacije pripremaju izmjene Zakona o sudovima.

“Prema sadašnjim odredbama, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji po isteku mandata predsjednika Vrhovnog suda, preuzima poslove sudske uprave do izbora novog predsjednika, dužan je osigurati redoviti rad Vrhovnog suda, što može obuhvaćati i donošenje novog rasporeda poslova sukladno postojećem normativnom okviru. Navedene izmjene zakonodavnog okvira u postupku su izrade, nakon čega će se provesti postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću”, poručuju.

U Ministarstvu ne otkrivaju kada će te izmjene ugledati svjetlo dana. No jedna od opcija je da se u cijelu priču uključi i Državno sudbeno vijeće.

“Pitanje je tumačenja može li ga mijenjati onaj zamjenik koji je postavljen po godišnjem rasporedu poslova za 2021. pa ga mijenjati nadalje. U pripremi je i izmjena Zakona o sudovima, hoće li će biti do tada donesen ili neće, da DSV nakon što prođe nova godina postavlja vršitelja dužnosti”, kazao je Milković.

Kako god bilo, izmjene Zakona su potrebne jer su sadašnje odredbe nedorečene. Nakon još jedne procedure na potezu će biti Milanović koji i dalje tvrdi da je sadašnji Zakon neustavan. (N1)