Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ministarstvo pravosuđa sud gradilo ilegalno! Izmijenili projekt i počeli zidati prije nego što su riješili papire


Ministarstvu pravosuđa prijeti 1,5 mil. kn penala jer zgrada nema parkiralište i kazna od 30.000 do 100.000 kn za gradnju bez dozvole

Ministarstvo pravosuđa i uprave, državna institucija koja je nadležna za zakonski okvir pravnog sustava u Hrvatskoj, bespravni je graditelj zgrade Općinskog suda u Splitu, otkrili su lokalni mediji, a potvrđeno je i Jutarnjem listu. Zbog toga će sad morati reagirati i inspekcija Državnog inspektorata, a Ministarstvu kao investitoru bespravne gradnje prijeti i novčana kazna od 30.000 do čak 100.000 kuna.

Nova zgrada Općinskog suda u Splitu počela se graditi prije točno godinu dana i zamišljena je na dvije etaže, za što je Ministarstvo kao investitor dobilo sve potrebne dozvole. No kad se shvatilo da neće biti prostora za sve djelatnike suda, koji već više od desetljeća rade u neadekvatnim uvjetima u bivšoj vojarni na Dračevcu na rubu grada, odlučilo se ići u gradnju trećeg kata zgrade u Gundulićevoj ulici.

Bez naloga
Budući da je projekt izmijenjen, zatražene su i izmjene i dopune postojećih dozvola. Lokacijska je dozvola izdana, ali građevinska nije. Unatoč tome, radovi na zgradi bili su prošli tjedan u punom jeku. Kad su lokalni mediji to otkrili, onda je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zaustavio sve radove dok se ne dobije građevinska dozvola. U Ministarstvu tvrde da su radovi nastavljeni bez njihova naloga.

  • Radovi na objektu nastavljeni su bez naloga Ministarstva, odnosno investitora. Odmah nakon saznanja o nastavku radova Ministarstvo je obustavilo sve aktivnosti do prikupljanja potrebne dokumentacije za nastavak projekta – poručili su. Dodali su kako je Ministarstvo podnijelo zahtjev za izmjene i dopune građevinske dozvole za zgradu u Gundulićevoj 27 u Splitu, sukladno potrebi nadogradnje još jedne etaže kako bi se osigurale dodatne prostorije za smještaj Općinskog suda te radi promjena u samoj konstrukciji ostatka zgrade.
  • Lokacijska dozvola za nadogradnju kata ishođena je u svibnju ove godine, nakon čega je Ministarstvo predalo zahtjev za građevinsku dozvolu u lipnju ove godine – potvrdili su nam iz Ministarstva.
    Na zemljištu robne kuće
    Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević potvrđuje da je 8. lipnja zatražena izmjena i dopuna građevinske dozvole za treći kat zgrade suda, ali da je investitor imao nepotpunu dokumentaciju te zbog toga nije izdana.
  • Ministarstvo treba dostaviti potpunu dokumentaciju, potpisati ugovor o plaćanju penala zbog nedostatka 34 parkirna mjesta, platiti iznos od 1,5 milijuna kuna i dozvola će biti izdana – pojašnjava Ivošević te dodaje kako bez toga ni zakonski nisu u mogućnosti izdati dozvolu. Naime, prema postojećem splitskom GUP-u, ako građevina nema osigurana parkirna mjesta, a nova zgrada Općinskog suda to nema, onda su obvezni platiti jednokratnu naknadu Gradu koja u ovom slučaju iznosi 1,5 milijuna kuna.

Ivošević potvrđuje da je Ministarstvo zaustavilo radove na gradnji zgrade suda. U Državnom inspektoratu potvrdili su nam kako su upoznati sa slučajem i kako će poslati svoju inspekciju na teren.

  • Uvrstili smo predmet u plan nadzora i nakon okončanja inspekcijskog postupka izvijestit ćemo o utvrđenim činjenicama – rekli su nam u Državnom inspektoratu. To znači da će inspektori prvo prikupiti svu dokumentaciju vezanu uz gradnju zgrade, od toga koje su dozvole prikupljene, jesu li prijavljeni radovi i tko je izdao dozvole, a kad sve to utvrde, pozivaju i investitora da im pojasni neke detalje. Nakon toga izlaze na teren. Kako doznajemo, inspekcija nije dobila prijavu, nego reagiraju na temelju medijskih napisa, a inspekcijski nadzor mogao bi potrajati desetak dana.

Prema Zakonu o gradnji, investitoru prijeti kazna od 30.000 do 100.000 kuna, ali u nekim slučajevima kad se gradi bez valjane dozvole, a ona je zatražena, onda se upravni postupci zaustavljaju dok nadležni ured za legalizaciju ne donese pravomoćno rješenje. Ova se zgrada gradi odmah pokraj Županijskog suda. Projekt je nastao na zemljištu bivše robne kuće Prima Standa u centru grada, koja je gotovo u potpunosti srušena. Rok za dovršetak radova bio je godinu dana, odnosno zgrada je trebala već biti dovršena, ali je zbog izmjene projekta rok produljen do 8. rujna ove godine, pa se valjda i zbog toga izvođaču radova žurilo.

Zgradu je državi dao bivši splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum u zamjenu za neke atraktivnije nekretnine, odnosno Ministarstvo je još 2005. dobilo tu zgradu, a Kerumu je prepustilo obližnju poslovnu zgradu na dnu Mažuranićeva šetališta, poznatu kao “stara vjenčaona”.

Produljen rok
Cijeli projekt vrijedan je više od 74 milijuna kuna, a od toga je čak 85 posto bespovratnih sredstava koje daje Kraljevina Norveška kroz svoj mehanizam, dok 15 posto sredstava ulaže Ministarstvo. Izvođači radova su splitske tvrtke Lavčević i Lavčević inženjering, a arhitekt Jerko Rošin zaslužan je za izgled zgrade. Iz Ministarstva su u utorak na svojim stranicama obavijestili javnost da se radovi odvijaju usporenom dinamikom te da je ugovorni rok produljen do 8. rujna.

“Premda usporenom dinamikom, radovi se odvijaju zadovoljavajuće uzevši u obzir nužne izmjene na projektnoj dokumentaciji koje će za sobom iziskivati i izmjenu važeće građevinske dozvole. Naknadnim zahtjevima naručitelja, a zbog mogućnosti proširenja kapaciteta zgrade suda koja se rekonstruira, dobiven je pozitivan odgovor nadležnih gradskih institucija na idejni projekt, kojim se definira izvođenje dodatne etaže na zgradi suda te i izdavanje nove lokacijske dozvole. Glavni projekt nadogradnje izrađen je i 8. lipnja predan zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole”, priopćili su. (jutarnji.hr)