Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bivši ministar obrane SAD-a Donald Rumsfeld umro u 89. godini

Donald Rumsfeld, bivši ministar obrane SAD-a za mandata predsjednika Georgea W Busha i jedan od arhitekata invazija na Afganistan i Irak, umro je u srijedu u 89. godini života, objavila je njegova obitelj.

– S dubokom tugom javljamo vijest o smrti Donalda Rumsfelda, američkog političara i predanog supruga, oca, djeda i pradjeda. Umro je s 88 godina okružen obitelji u svom voljenom Taosu u Novom Meksiku, stoji u objavi.

Rumsfeld je dva puta bio ministar obrane SAD-a, prvi puta od 1975. do 1977. pod Geraldom Fordom, a zatim od 2001. do 2006. kada je imao značajnu ulogu u odgovoru Washingtona na napade 11. rujna.

Tijekom svog drugog razdoblja na čelu Pentagona Rumsfeld je postao osoba oko koje su se stavovi polarizirali.

U razdoblju kada je SAD zaglibio u ratu u Iraku, bio je poznat i po svojoj beskompromisnoj politici i zapaljivim izjavama prema domaćoj oporbi, neprijateljima pa i stranim saveznicima.

Rumsfeldova karijera u Washingtonu započela je 1963. godine, kada je izabran u Zastupnički dom iz države Illinois.

Nastavio je služiti u administraciji Richarda Nixona, a zatim Nixonovog nasljednika, Geralda Forda. Napustio je vladu kako bi ušao u privatni sektor, gdje je ostao sve dok ga Bush nije pozvao da vodi Ministarstvo obrane. (hrt.hr)