Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kaić: ‘Delta soj je 50 do 60 posto zarazniji, kroz mjesec do dva prevladat će u Europi‘

Nije dobro da nam je procijepljenost manja nego u većini europskih zemalja. Prisutan je pad cijepljenih po županijama, rekao je.

Prim. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, u emisiji Studio 4 HRT-a rekao je kako je Delta soj 50 do 60 posto zarazniji od britanskog soja i može se očekivati da će kroz mjesec do dva prevladati u Europi.

– Što se tiče težine bolesti u odnosu na druge sojeve, informacije su kontradiktorne – kaže.

Kaić naglašava kako nije dobro da nam je procijepljenost manja nego u većini europskih zemalja. Prisutan je pad cijepljenih po županijama, ali ukupno gledajući, taj broj još uvijek je dobar.

– Dalmatinske županije su ispod prosjeka Hrvatske što se tiče cijepljenja, što nije dobro te smatram da bi im to trebalo biti u interesu – naglasio je i dodao kako svi koji čekaju jesen kako bi se cijepili griješe.

Četvrti val zaraze dolazi u jesen ili početkom zime, rekao je Kaić.

Na pitanje jesu li cijepljeni zaštićeni i od Delta soja, Kaić kaže kako najnovija istraživanja govore o tome da oni koji su cijepljeni dva puta imaju nešto manju zaštićenost od novog soja nego što je bio slučaj s ostalim sojevima.

– Skoro je jednaka zaštićenost s dvije doze, ali s jednom dozom zaštita od Delta soja je znatno slabija – naglašava.

Kaić smatra kako bi bilo dobro cijepiti i djecu, ali da se čekaju rezultati ispitivanja. (jutarnji.hr)