Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

J. Koreja s više od 800 novozaraženih, u Brazilu više od 2000 mrtvih u jednom danu

Južna Koreja u četvrtak je zabilježila više od 800 slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od 7. siječnja ove godine, a uslijed pojave novih žarišta i širenja vrlo zarazne delta varijante koronavirusa, izvijestili su u petak tamošnji dužnosnici.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) izvijestila je o 826 slučajeva, u odnosu na 762 dan ranije. Vlada je najavila da će od ovog mjeseca ublažiti mjere socijalnog distanciranja jer se u posljednjih nekoliko mjeseci dnevni broj novih zaraza kretao oko 500, a napori oko cijepljenja stanovništva ubrzavali, izvijestio je Reuters.

No, dnevne brojke su u ovom tjednu porasle na gotovo 600, a zatim na gotovo 800 novozaraženih, ponajviše zbog novih žarišta u glavnom gradu Seulu i okolnim regijama, što je natjeralo tamošnje vlasti da odgode relaksaciju za tjedan dana.

  • Više od 80 posto novih slučajeva treći dan zaredom dolazi iz gradskog područja Seula, a zbog žarišta iz restorana i privatnih obrazovnih institucija, izjavio je ministar unutarnjih poslova i sigurnosti Jeon Hae-cheol.

Rekao je i da postoji izuzetna zabrinutost da će se virus širiti dalje, s obzirom da postoje jasni znakovi povećane vanjske aktivnosti među ljudima, kao i sve veći broj slučajeva zaraze lako prenosivom delta inačicom virusa.

Vlasti su apelirale na građane da i dalje nose maske u zatvorenom te da se suzdržavaju od nepotrebnih izlazaka, čak iako proces cijepljenja napreduje.

Brazil u jednom danu s više od dvije tisuće mrtvih; u Indiji broj preminulih premašio 400 tisuća

Od drugih zemalja, Brazil je u posljednja 24 sata registrirao 65.163 nova slučaja zaraze koronavirusom i 2.029 novih smrtnih slučajeva, priopćilo je u četvrtak tamošnje ministarstvo zdravstva.

Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak o 6.081 novih potvrđenih slučajeva bolesti te 201 smrtnom slučaju, čime ukupni broj registriranih infekcija doseže 2,53 milijuna, uz 233.248 smrtnih ishoda.

Vlada je izvijestila da je stvaran broj slučajeva vjerojatno znatno veći, a nedavno objavljeni odvojeni podaci sugeriraju da bi stvarni broj smrtnih slučajeva mogao biti veći oko 60 posto od službenog.

Tajland je u petak izvijestio o 61 smrtnom slučaju od bolesti covid-19, čime treći dan zaredom bilježi rekordan broj fatalnih ishoda.

Ta zemlja jugoistočne Azije zabilježila je dnevni porast zaraza za 6087, na 270.921, a od početka pandemije zabilježila je 2.141 smrtni slučaj.

U Indiji više od 400.000 umrlih od koronavirusa

Indija je dosegla crnu prekretnicu od 400.000 smrti od koronavirusa u petak, od čega je polovica za vrijeme drugog vala u posljednjih nekoliko mjeseci koji je preplavio zdravstveni sustav i krematorije.

Indija je zabilježila 30,45 milijuna slučajeva od izbijanja pandemije prošle godine i druga je najteže pogođena zemlja nakon Sjedinjenih Država, koje imaju 33 milijuna slučajeva. Indija, druga po broju stanovnika na svijetu, zabilježila je 853 smrtna slučaja u protekla 24 sata, prema podacima ministarstva zdravstva objavljenima u petak. Time je premašena granica od 400.000, prema Reutersovim podacima. No, zdravstveni stručnjaci vjeruju da bi stvarni broj smrtnih slučajeva mogao biti milijun ili čak više.

Indija je službeno zabilježila ukupno 200.000 smrtnih slučajeva potkraj travnja, ali u samo 28 dana došla je do 300.000 smrtnih slučajeva.

Za vrijeme drugog vala u travnju i svibnju zemlja je ostala bez kreveta u bolnicama i bez kisika koji spašava život, a ljudi su umirali na parkiralištima ispred bolnica i u svojim kućama.

Broj zaraženih neprestano pada otkako je dosegao vrhunac u svibnju, ali vladini dužnosnici i stručnjaci upozorili su da se nazire treći val, dok se zemlja polako otvara a nova varijanta, lokalno nazvana delta plus, ponovno se širi. (hrt.hr)