Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – O prometnoj nezgodi iz 1921.

POGAZIO GA AUTOMOBIL

Ovotjedna Facebook objava Zavičajnog muzeja Ogulin bavi se prometom u nekim davnim godinama opisujući jednu prometnu zgodu iz 1921. godine.
Prvi automobili u Hrvatskoj pojavljuju se na prijelazu iz 19. u 20.stoljeće, a ubrzo su postali predmetom želja i simbolom prestiža među plemstvom i imućnim građanima. U knjizi „Priče iz starog Zagreba“ Krešimira Kovačića prenesene su reakcije građana na pojavu automobila, koje su bile pretežno negativne, posebice od strane kočijaša i fijakerista. Prijetili su štrajkom, a auto su nazivali „nečastiva kolica“.
Zbog cesta koje su vodile prema moru, stanovnici Ogulina su se rano susreli s automobilom. U monografiji „Bešte, ljudi – ide auto” o povijesti automobilizma u Hrvatskoj autora Valentina Valjka, navodi se podatak da je 1902. godine Franjo Durst, osnivač hrvatske ginekologije, automobilom došao u Ogulin.
U našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva“ već smo pisali o automobilskoj nesreći koja se dogodila u krajem 1922. godine. Ovog utorka donosimo članak iz Glasa Hrvata od 9. srpnja 1921. godine o nezgodi prilikom susreta automobila i kočije. Čini se da je sve završilo bez većih posljedica, iako je očito kako automobili na ogulinskim ulicama u to vrijeme nisu bili česti pa su se konji imali „priučiti“ na nova prometala.