Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Švedski parlament ponovno izabrao socijaldemokrata Stefana Lofvena za premijera

On je dao ostavku prošli tjedan nakon što je tjedan dana ranije u parlamentu izgubio u glasanju o povjerenjuđ

Švedski parlament u srijedu je ponovno izabrao socijaldemokrata Stefana Lofvena za premijera završivši višemjesečna previranja, no ostavljajući ga da se kreće političkim krajolikom prepunim neizvjesnosti prema izborima sljedeće godine.

Šezdesettrogodišnji Lofven, koji je prošlog mjeseca podnio ostavku na mjesto premijera nakon što je izgubio glasanje o povjerenju, još nije pronašao dovoljnu potporu za donošenje proračuna i rekao je da će ponovno podnijeti ostavku ako je na jesen ne uspije dobiti.

Bivši šef sindikata bio je na čelu krhke manjinske vlade lijevog centra od izbora 2018. godine, što je rezultiralo gotovo ravnomjerno podijeljenim parlamentom i velikim dobicima za antiimigracijske Švedske demokrate, s kojima nekoliko drugih stranaka odbija surađivati.
Iako se vidjelo da je glasanje iznimno tijesno, očekivalo se kako će Lofven izbjeći da većina glasa protiv njega, što je preduvjet da ga švedski Riksdag odobri za premijera. Na kraju je samo dva glasa nedostajalo da većina u parlamentu s 349 mjesta glasa protiv Lofvena.

On je dao ostavku prošli tjedan nakon što je tjedan dana ranije u parlamentu izgubio u glasanju o povjerenju u sporu sa strankom Ljevica oko kontrole najamnina za nove zgrade.

Bilo je to prvi put da je švedski premijer srušen takvim glasanjem. Lofven je bio premijer od 2014. godine.

Vođa desne Umjerene stranke, Ulf Kristersson, prvi je krenuo u pokušaj formiranja vlade, ali nije uspio, ostavivši Lofvena da ponovno preuzme kormilo. (jutarnji.hr)