Aktualno OG sada Ogulin

Ivana Salopek Šumonja – Nezakonito imenovanje ravnatelja ŽUC Karlovac?

Donedavna zamjenica ogulinskog gradonačelnika, a sada županijska vijećnica Ivana Salopek Šumonja, na svom Facebook profilu osvrnula se na imenovanje ravnatelja ŽUC-a Karlovac, što je bila jedan od točaka dnevnog reda. Naime, naša županijska vijećnica smatra da to imenovanje nije u skladu sa zakonom.

U svojoj objavi Ivana Salopek Šumonja kaže:

“Dana 8.srpnja 2021. godine održana je 2.sjednica Skupštine Karlovačke županije.
Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i donošenje Odluke o razrješenju i imenovanju vd ravnatelja Županijske uprave za ceste Stjepana Turković zbog isteka njegovog mandata.
Dotični gospodi, osim što je ravnatelj ŽUC-a, izdašni je donator HDZ-ovih kampanja zahvaljujući kojemu su neodržavane i derutne prometnice iz njegove nadležnosti prebačene u nadežnost gradova i općina! Po principu- brigo moja prijeđi na drugoga!
Županijska Skupština KŽ izglasala je ( zahvaljujući većini iz HDZ-a) imenovanje Turkovića za vd ravnatelja!
Znate li zašto?
Zato što je to Skupštini predložilo Upravno vijeće ŽUC-a uz obrazloženje da im USKORO ističe mandat pa nisu raspisali natječaj za izbor ravnatelja! 🙄
Ovakvim potezom Upravno vijeće ŽUC-a dalo nam je svima do znanja da ne rade svoj posao!
Što ih je to spriječilo da ne raspišu natječaj prije isteka mandata aktualnog ravnatelja Turkovića? To što njima ističe mandat isti dan kao i njemu?
Gospodo ne budite smiješni!
Imenovanje vd ravnatelja bez prethodnog raspisivanja natječaja protivno je čl. 43 Zakona o ustanovama i vijećnici SDP-a tako nešto nisu podržali!
Slijedi imenovanje novih članova Upravnog vijeća ŽUC-a (imenuje ih Županica) pa se nadamo da će se ovi ulovit posla.
Pratit ćemo njihov rad!” – zaključuje Ivana Salopek Šumonja.

Dakle, prema odluci Županijske skupštine Stjepan Turković se sa 10. srpnja razrješava dužnosti ravnatelja Županijske uprave za ceste zbog isteka mandata.
Inače, ravnatelj se imenuje na temelju javnog natječaja pa se pitamo zbog čega Upravno vijeće, sukladno zakonu, nije na vrijeme raspisalo natječaj za novog ravnatelja ŽUC-a. Ovako je Županijska skupština zbog isteka mandata razriješila Stjepana Turkovića, a onda ga odmah, u istoj točki dnevnog reda imenovala za v.d. ravnatelja!
Objašnjenje i potvrdu zakonitosti ovih postupaka potražili smo u Županijskoj skupštini i objavit ćemo kad dobijemo odgovor.