Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dvije trećine Sabora mogle bi podržati obvezno cijepljenje

Obvezno cijepljenje cijelog stanovništva protiv covida-19 zasad nema ni jedna europska država, no mnoge među njima pomalo uvode tu obvezu za pojedine profesije, poput zdravstvenih radnika ili onih u sustavu socijalne skrbi.

O potrebi uvođenja obveznog cijepljenja kako bi se zaustavila pandemija sve se češće govori i u Hrvatskoj, a iz dijela oporbenih stranaka s lijevog spektra već najavljuju kako premijeru Andreju Plenkoviću zbog toga ne bi radili velike probleme.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže kako bi uz dobro obrazloženje utemeljeno na znanstvenim spoznajama, on vjerojatno pristao dignuti ruku za to. Predsjednik države Zoran Milanović kaže pak da bi mu takvo rješenje bilo prihvatljivo ako bi se u Saboru donijelo dvotrećinskom većinom.Sanja Barić, profesorica ustavnog prava sa Sveučilišta u Rijeci pak kaže kako se za takav zakon više ne smije tražiti dvotrećinska većina.

“Neosporno je da se obveza cijepljenja može propisati, kao i da se mora propisati zakonom. Međutim, kada se govori o donošenju zakona dvotrećinskom većinom, govori se o ograničavanju ljudskih prava u izvanrednim okolnostima. A to pak zahtijeva aktivaciju članka 17. Ustava, odnosno proglašenje velike prirodne nepogode, za što sam se i osobno zauzimala, no to nije učinjeno, a Ustavni sud naknadno je protumačio da se ne radi o izvanrednom stanju i tu je priča završena”, rekla je Barić Večernjem listu.

Ipak, dodaje da to ne znači da za takve izmjene ne bi trebalo tražiti što širi konsenzus jer veći broj zastupnika koji ih podrže znači i veći legitimitet takvih zakonskih izmjena, a onda i veće povjerenje u takvu odluku.

O opciji uvođenja obveznog cijepljenja počelo se ozbiljno raspravljati i po saborskim klubovima koji su, više-manje, već počeli pomalo i zauzimati pozicije što napraviti u situaciji da se Vlada odluči i na takav korak.

Izvori iz SDP-a kažu da bi vjerojatno cijeli Klub bio složan u tome da se da potpora Vladi za uvođenje obveznog cijepljenja, ali uz napomenu kako je za to nužan što širi konsenzus.

Da Vlada može dobiti dvotrećinsku potporu za uvođenje obveznog cijepljenja, smatra predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Njen je stav da se sve odluke koje nameću obveze poput cijepljenja moraju donositi dvotrećinskom većinom. Iako pripada liberalnoj opciji, ne smatra da je uvođenje obveznog cijepljenja nešto što se kosi sa stajalištima liberala.

“Ja sam pobornik cijepljenja jer ono omogućava zajednici da funkcionira. Ako nam pola nacije ostane necijepljeno, na jesen nas čeka četvrti val. Uvjerena sam da ćemo gledati što rade drugi kad je o tome riječ, prije svega Njemačka. Ako oni uvedu obvezno cijepljenje, i mi ćemo u tom smjeru iako bih voljela da imamo i sada odlučniju Vladu s jasnijim stavom”, rekla je Mrak Taritaš.

I dok u SDP-u i GLAS-u nisu neskloni uvođenju obveznog cijepljenja, iz Domovinskog pokreta i Mosta poručuju da su za slobodu izbora, a protiv nametanja obveze. Iz Mosta pritom ističu da se o svim restrikcijama ustavnih prava građana mora odlučivati dvotrećinski.

Vlada zasad podršku za obvezno cijepljenje ne bi dobila ni potporu nekih stranaka vladajuće koalicije. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak izričito je protiv takve ideje. (N1)