Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Johnson upozorava da pandemija nije gotova

Britanski premijer Boris Johnson pozvat će na oprez dok se očekuje da potvrdi planove za uklanjanje gotovo svih preostalih covid ograničenja u Engleskoj od 19. srpnja, unatoč velikom porastu broju slučajeva.
Prošli je tjedan Johnson iznio prijedloge za ukidanje pravila o nošenju maski i socijalnom kontaktu te upute za rad od kuće, nazvavši to “jednosmjernim putem do slobode”. Svoju konačnu odluku objavit će na današnjoj konferenciji za novinare.

  • Globalna pandemija još nije gotova, rekao je u izjavi objavljenoj kasno sinoć.
  • Slučajevi će rasti kako se otvaramo i dok danas potvrđujemo naše planove, naša će poruka biti jasna. Oprez je apsolutno ključan i svi moramo preuzeti odgovornost kako ne bismo poništili svoj napredak.

Britanija je provela jedan od najbržih svjetskih programa cijepljenja, s više od 87 posto odraslih koji su primili barem jednu dozu cjepiva protiv Covida-19, a 66 posto je primilo dvije.

Unatoč tome, posljednjih tjedana zabilježen je zapanjujući porast infekcija, do stopa neviđenih od zime.

Vlada tvrdi da, iako su slučajevi porasli, broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija i dalje je daleko niži nego prije, što je dokaz da cjepiva spašavaju živote i da je sigurnije otvoriti se.

Nadhim Zahawi, ministar za raspoređivanje cjepiva protiv covida, jučer je bio oprezniji.

  • Iako maske za lice više neće biti obvezne, u smjernicama će biti navedeno da se “očekuje da ljudi nose maske u zatvorenim prostorima”, rekao je.

Johnsonov ured kaže da zeleno svjetlo za ukidanje ograničenja ovisi o ispunjavanju četiri uvjeta: dovoljno cijepljenih ljudi, cjepiva koja smanjuju hospitalizacije i smrtne slučajeve, bolnice bez pritiska i varijante koje ne predstavljaju preveliki rizik.

Neki su znanstvenici i dužnosnici izrazili zabrinutost da vlasti prebrzo ukidaju ograničenja.

  • Znam da vlada jako želi vratiti ljude u urede, ali mislim da će tijekom sljedećih četiri do šest tjedana tvrtke to trebati vrlo oprezno provesti kako bi broj zaraza ne bi rastao, rekla je profesorica za javno zdravstvo u Engleskoj Susan Hopkins za Times Radio. (hrt.hr)