Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pavić: 72 posto građana želi neradnu nedjelju

Izmjene Zakona o trgovini trebale bi u saborsku proceduru na jesen. Budu li prihvaćene, početkom iduće godine trgovine bi radile samo 16 nedjelja u godini, a radnim danom bi vrata zatvarale u 21 sat. Ovaj prijedlog Zakon je drugačiji od nekih prije zato što pokušava napraviti balans između prava radnika i otvorenosti ekonomije, rekao je u emisiji U mreži Prvog, Marko Pavić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava i saborski zastupnik HDZ-a.

  • Istraživanje provedeno prošle godine, pokazalo je da 72 posto građana želi nedjelju kao dan za odmor, dodao je.

Naglasio je kako je promet fiskaliziranih računa nedjeljom 9 posto, a u trgovačkim lancima 15 posto. Iskustvo od prošle godine kada smo bili u lock downu pokazalo je da se promet od nedjelja, kada su dućani bili zatvoreni, prelio na ostale dane.

  • Upravo stoga, Vlada ne očekuje veće promjene na tržištu rada. Ovim prijedlogom se isto tako, želi osigurati ono što građani Hrvatske žele, ali isto tako i da se zaštiti gospodarstvo, govori Pavić.

Slobodan Školnik, dopredsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik uprave Emmezete, rekao je kako je siguran da će ovaj zakon po treći puta „pasti” na Ustavnom sudu.

  • Ovim Zakonom ne može se balansirati, jer kako objasniti nekome da blagajnica u restoranu može raditi, a blagajnica u trgovini ne. Što se tiče Vladinih istraživanja i statistika, one su rastezljive. Pitanje je u koje vrijeme i kako su rađene, rekao je i dodao kako se najbolje vidi koliko građani podržavaju ili ne rad nedjeljom, kada se nedjeljom ode u trgovačke centre.

Kaže kako narod zna da smo zemlja koja je na gospodarskom dnu i nećemo se podići s dna zabranama rada već radom koji mora biti korektno vrednovan, reguliran i organiziran.

  • HUP je prije 10 dana izglasao u vijeću članica da se protivi zabranama rada, rekao je. (hrt.hr)