Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sud odlučio da je Boro Nogalo nezakonito smijenjen: ‘Ovo je moja velika ljudska, moralna satisfakcija‘


‘Po presudi bi me trebalo vratiti na staro radno mjesto, no moj je mandat formalno istekao, pa me ne moraju vratiti na mjesto ravnatelja‘

Županijski sud u Zagrebu danas je donio odluku kojom potvrđuje presudu Općinskog suda od 22. prosinca 2020. godine da je bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo nezakonito smjenjen s te dužnosti.

Problemi u Dječjoj bolnici Srebrnjak započeli su nakon što je odobren projekt translacijske medicine vrijedan 60 milijuna eura koji se treba financirati iz fondova EU. Nogalo je bio smijenjen u prosincu 2019. godine, nakon što je 23 godine vodio bolnicu, a kao povod se uzelo proceduralne nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina.

Nogalo i njegovi suradnici, dr. Plavec, dr. Turkalj i drugi tada su tvrdili da je stvar u projektu za koji je ugovor bio potpisan u srpnju te godine, te da ga je želio preuzeti Gradski ured za nabavu.
Uslijedilo je više pokušaja postavljanja novog ravnatelja, da bi se na kraju imenovao dr. Ivo Dumić-Čule koji je vjerojatno jedini specijalizant na ovakvoj funkciji. Nedavno je zbog njegova imenovanja uhićena bivša šefica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, Ana Stavljenić Rukavina. “Pala” je zajedno s Bandićevom šeficom stručne službe gradonačelnika Andrejom Šulentić i to pod optužbom da je zloupotrijebila položaj pri izboru novog ravnatelja bolnice, a nakon smjene Bore Nogala. Upravo je Stavljenić-Rukavina kao predsjednica Upravnog vijeća odlučila o Nogalovoj smjeni optuživši ga za propuste u vođenju bolnice, uključujući proceduralne nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina.

Nogalo je tužio Bolnicu i u prosincu prošle godine dobio prvostupanjsku presudu po kojoj je nezakonito smijenjen, a danas je ta presuda postala pravomoćna.

  • Konačno je ovo moja velika ljudska, moralna satisfakcija. Danas sam dobio presudu. Bivša uprava se žalila na prvostupanjsku odluku Općinskog suda, ali im je žalba odbijena i sada je pravomoćna odluka da sam nezakonito smjenjen – kazao je Nogalo.

Na pitanje što sada slijedi odgovorio je kako je sretan i zadovoljan što je njegova borba imala smisla.

  • U ponedjeljak se konstituira novo Upravno vijeće i treba njih pitati što će. Po presudi bi me trebalo vratiti na staro radno mjesto, no moj je mandat formalno istekao, pa me ne moraju vratiti na mjesto ravnatelja, ali mislim da bi trebali akceptirati presudu i imati mjesta za mene – kazao je Nobilo.

Naglasio je kako je presuda, osim za njega, moralna satisfakcija i cijeli tim koji je radio na projektu Centra translacijske medicine.

  • Cijelo smo vrijeme ostali kompaktni u bolnici, nismo se razišli iako su svi imali ponude da odu raditi negdje drugdje, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i vani. No, vjerovali smo u pravdu, te da će sve ipak biti dobro, a čini se da tako i završava – kazao je Nogalo zaključivši da Dječja bolnica Srebrnjak sada ima novo Upravno vijeće, te da su oni na potezu i na njima su svi daljnji potezi, uključujući i postupanje po presudi suda koji je dr. Nogala vratio na posao. (jutarnji.hr)