Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kolumbijska policija sumnja da je bivši haićanski dužnosnik naručio ubojstvo Moisea

Bivši dužnosnik haićanskog ministarstva pravosuđa Joseph Felix Badio mogući je naručitelj ubojstva predsjednika Haitija Jovenela Moisea, rekao je u petak čelnik kolumbijske policije na temelju infromacija iz istrage koju vode kolumbijski i haićanski istražitelji.
Haićanskog predsjednika Jovenela Moisea 7. srpnja su ubili napadači naoružani jurišnim puškama u njegovoj rezidenciji u Port-au-Princeu.

  • Po istrazi ubojstva koju uz Interpol vode vlasti Haitija i Kolumbije izgleda da je nalog za ubojstvo Badio dao tri dana prije napada, rekao je general Jorge Vargas u audio poruci koju je kolumbijska policija poslala medijima.

Agencija Reuters nije uspjela stupiti u kontakt s Badiom i nije jasno gdje se on nalazi.

Po Vargasu, istražitelji su utvrdili da je Badio naredio bivšim kolumbijskim vojnicima Duberneyu Capadoru i Germanu Riveri da ubiju Moisea.

  • Nekoliko dana prije, čini se tri, Joseph Felix Badio, koji je bio dužnosnk haićanskog ministarstva pravosuđa koji je u jedinici za borbu protiv korupcijei radio s obavještajenom službom, Capadoru i Riveri je rekao da moraju ubiti predsjedika Hatiija, rekao je Vargas. Vargas nije naveo dokaze ni pojedinostik o tome odakle su istražitelji dobili informacije.

Haićanska državna policija u nedjelju je objavila da je uhitila osumnjičenog organizatora ubojstva na predsjednika Jovenela Moisea. Uhićen je haićanski liječnik koji živi u američkoj državi Floridi, rekao je policijski zapovjednik Leon Charles na konferenciji za novinare.

Liječnik je treći američki državljanin haićanskog podrijetla, i 21. osoba sveukupno, koji je pritvoren kao osumnjičeni u tom slučaju, a smatra ga se zasad mozgom operacije. Druga dvojica također navodno žive u Floridi. Ta američka država je oko tisuću kilometara udaljena od Haitija. Ostalih 18 osumnjičenih koji su u pritvoru podrijetlom su iz Kolumbije. (hrt.hr)