Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Slavoniji smrtno stradala vojnikinja, riječ je o petoj smrti pripadnika HV-a u mjesec dana, MORH angažirao psihologe


Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena skupina za postupanje i učinkovito djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju‘, kažu iz MORH-a

MORH javlja kako je jučer smrtno stradala pripadnica Oružanih snaga RH s područja Vukovarsko-srijemske županije. Pripadnica Hrvatske vojske RH smrtno je stradala izvan službe, dodaju iz MORH-a.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku, djelatnici policije, Vojne policije i nadležnog Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti događaja.

Zbog nesretnog događaja ministar obrane Mario Banožić s djelatnicima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske izražava sućut obitelji preminule pripadnice, stoji u priopćenju.
Pomoć vojnih psihologa
MORH također javlja kako su u postrojbama Oružanih snaga RH raspoređeni vojni psiholozi, a njihova će primarna zadaća biti pružanje psihološke podrške vojnicima.

  • Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni, poručuju iz MORH-a.

Podsjećaju kako se za prijem u djelatnu vojnu službu provodi psihološko testiranje kandidata, kao i kod redovitih liječničkih pregleda djelatnih vojnih osoba koji su obavezni svake tri godine.

  • Naglašavamo da su, uz dostupnu psihološku pomoć, djelatne vojne osobe obvezne svake tri godine ići na redoviti liječnički pregled tijekom kojega se provodi psihološko testiranje, ističe se u MORH-ovom priopćenju.
  • Samoubojstva se događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske kao dijelu društva. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske po broju samoubojstava 2020. godine. Tako je 2020. godine u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske zabilježeno 566 samoubojstava, što čini stopu od približno 14/100 000, dok je stopa samoubojstava u Oružanim snagama bila 5,26/100 000, kažu iz MORH-a.

Peta smrt u malo više od mjesec dana
Dodaju kako smo od početka pandemije bolesti COVID-19 svjedoci vremena koje iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnog zdravlja i prilagodbe na novonastale okolnosti.

  • Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena skupina za postupanje i učinkovito djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju. Naglašavamo da vojni psiholozi provode preventivne i potporne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posljedica, objavili su iz MORH-a.

Podsjetimo, tragično preminula vojnikinja peta je pripadnica Oružanih snaga RH koja je smrtno stradala u nešto više od mjesec dana. Dvojica vojnika pronađena su mrtva u Zagrebačkoj županiji, te po jedan u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji. (jutarnji.hr)